En enkel och god förrätt är ugnsrostad kronärtskocka med aioli. Allra godast blir den med en bit surdegsbröd och ett glas vin till.
Låt gästerna få plocka med kronärtskockans blad och äta med händerna. Det smakar så mycket godare då! I det här receptet serverar vi kronärtskockan med aioli, men den blir minst lika god på det klassiska viset – med smör och havssalt.
Ingredienser (4 portioner)
Kronärtskocka
4 hela kronärtskockor
½ citron, saften
Olivolja
Aioli
3 äggulor, rumsvarma
2 ½ dl rapsolja
1,5 tsk citronsaft
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt och peppar efter smak
Bröd till servering
Gör så här:
1. Börja med aiolin. Vispa ihop äggulorna och fortsätt vispa medan du droppar i olivoljan.
2. Tillsätt citronsaft och pressad vitlök. Salta och peppra efter smak. Ställ undan.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Dela kronärtskockorna på hälften. Klä en ugnsform med bakplåtspapper och lägg skockorna i formen med snittytan upp. Pressa över citronsaft och ringla över olivoljan.
5. Baka i ugnen i ungefär femtio minuter till en timme.
6. Riv brödet i stora bitar och servera kronärtskockorna med aioli.
Vinliv tipsar!
Klassiskt krispigt vitt vin på Riesling från toppdistriktet Pfalz i Tyskland. Ett vin med tydlig druvprägel i mycket drickvänlig stil.
Här hittar vi massor av härlig frisk frukt, citrus, gröna äpplen, lime, stenfrukter, liten honungston, örtig, mineralisk med fräschör och relativt lång eftersmak.
Vinet är perfekt till fisk och skaldjur med lite lätt syrliga tillbehör och en enkel sallad där råvarorna framträder. Eller varför inte till min favorit, ugnsrostad kronärtskocka?
Johan Franco Cereceda
Nr. 55065 • 79 kr