Meze, de libanesiska smårätterna, är oerhört populär som bjudmat. Och vi kan se varför! Massa möjligheter och roliga ingredienser.
Men, du behöver inte ställa till med ett stort libanesiskt festbord, det räcker att välja någon av de små rätterna. En av de godaste smårätterna är en hummus med rödbetor i. Den blir god på avokadomackan, som dipp till gurk- och morotsstavar eller till en fräsch bowl.
Tips! Mixa tahinin innan du blandar den med kikärtorna. Det kommer att göra hummusen mycket lenare.
Ingredienser (4 portioner)
- 400 g kikärtor, förkokta
- 4 rödbetor, förkokta
- 3,5 msk olivolja
- 1 msk tahini
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk vatten för att späda ut tahinin
- 2 små vitlöksklyftor, finhackad
- Saften från 1 citron
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
1. Mixa tahini, salt, citronsaft och vitlök i en matberedare eller mixer. Späd gärna med lite vatten.
2. Häll i kikärtor och rödbetor och mixa så att det blir en krämig konsistens. Späd gärna med vatten samtidigt som mixern går för att den ska bli len och god.
3. Servera i en skål och ringla över olivoljan. Salta och peppra efter smak
VINLIV TIPSAR
Champagne Alain Bailly Cuvée Petronille
Härligt balanserad champagne på den mindre kända dock storslagna druvan Pinot Meunier. Här hittar vi massor av fräschör, en lite kittlande rödbärig ton, inslag av både vit persika, nötter och bröd i välproducerad stil med medellång eftersmak och härlig drickvänlighet.
BESTÄLLES VIA VINOTEKET
299kr