Inget slår en riktigt god husmansrätt. Laga klassikern köttbullar med potatismas, rårörda lingon och pressgurka. Det viktigaste av allt är att salta rikligt och använda mycket smör – då blir det extra gott.
Tips! Vill du göra en vegetarisk version, så använd formbar vegofärs som går att köpa i frysdisken. Kom ihåg att låta färsen tina innan du arbetar med den för bästa resultat.
Matcha med:

Sandalwood Pinot Noir 2023
Läcker Pinot Noir i fruktdriven, druvpräglad stil. Vinet har en mjuk strävhet, massor av härlig rödbärig frukt, sandelträ med inslag av jordgubbar, fat i fint balanserad stil med medellång, charmig eftersmak.
Nr 73317 • 98 kr
Ingredienser (4 portioner)
Köttbullar
- 500 g nötfärs
- ½ gul lök
- 2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 krm vitpeppar
- 5 msk ströbröd
- 1,5 tsk salt
- Smör till stekning
Pressgurka
- 1 gurka
- 2 msk ättika
- 1 dl vatten
- 2 msk socker
- 2 msk ättika (12%)
- 2 krm salt
Rårörda lingon
- 200 g frysta lingon
- 1 dl strösocker
Potatismos
- 1 kg potatis
- 2 dl mjölk
- 1 msk smör
- 2 krm vitpeppar
- Salt
Gör så här:
1. Pressgurkan: Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin. Blanda gurkan med salt och försök pressa ut så mycket vätska som möjligt. Låt gurkan stå i saltet i tjugo minuter. Blanda ättika, vatten och socker till lagen. Se till att sockret löses upp.
2. Rårörda lingon: Blanda frysta lingon med strösocker i en skål. Se till att sockret löses upp. Rör om då och då och låt tina upp.
3. Köttbullarna: Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter. Skala och riv löken grovt. Blanda lök, färs, salt, peppar med mjölk och ströbröd. Arbeta ihop till en smidig färs. Rulla ihop till köttbullar och stek i matfett.
4. Potatismoset: Börja med att skala och koka potatisen. Mosa den färdigkokta potatisen med en potatispress. Tillsätt mjölk och smör. Rör om och låt smöret smälta. Krydda med salt och vitpeppar.