Köttbullar med potatismos, rårörda lingon och pressgurka

Inget slår en riktigt god husmansrätt. Laga klassikern köttbullar med potatismas, rårörda lingon och pressgurka. Det viktigaste av allt är att salta rikligt och använda mycket smör – då blir det extra gott. 

Tips! Vill du göra en vegetarisk version, så använd formbar vegofärs som går att köpa i frysdisken. Kom ihåg att låta färsen tina innan du arbetar med den för bästa resultat.

Ingredienser (4 portioner)

Köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • ½ gul lök
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm vitpeppar
  • 5 msk ströbröd
  • 1,5 tsk salt
  • Smör till stekning

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 2 msk ättika
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk ättika (12%)
  • 2 krm salt

Rårörda lingon

  • 200 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 2 krm vitpeppar
  • Salt

Gör så här: 

1. Pressgurkan: Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin. Blanda gurkan med salt och försök pressa ut så mycket vätska som möjligt. Låt gurkan stå i saltet i tjugo minuter. Blanda ättika, vatten och socker till lagen. Se till att sockret löses upp. 

2. Rårörda lingon: Blanda frysta lingon med strösocker i en skål. Se till att sockret löses upp. Rör om då och då och låt tina upp.

3. Köttbullarna: Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter. Skala och riv löken grovt. Blanda lök, färs, salt, peppar med mjölk och ströbröd. Arbeta ihop till en smidig färs. Rulla ihop till köttbullar och stek i matfett. 

4. Potatismoset: Börja med att skala och koka potatisen. Mosa den färdigkokta potatisen med en potatispress. Tillsätt mjölk och smör. Rör om och låt smöret smälta. Krydda med salt och vitpeppar.


Vinliv tipsar!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.