Släng ihop en cacio e pepe vilken tisdag som helst. Och det kommer kännas som fredag. Glöm inte vinet, en flaska svalt vitt.
Ingredienser 4 personer
400 g spaghetti eller tonnarelli
200 g pecorino romano, finriven
2 tsk nymald svartpeppar (justera efter smak)
4 msk pastavatten
Salt till kokning av pastan
Gör så här
Finriv pecorino romano och mal svartpeppar. Ställ allt redo nära spisen eftersom rätten går snabbt att sammanföra.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och tillsätt pastan. Koka den al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Behåll minst 2 dl av pastavattnet innan du häller av pastan.
Medan pastan kokar, hetta upp en stor stekpanna på medelvärme och rosta den malda svartpepparen i cirka 1 minut. Detta framhäver dess arom och smak.
I en skål, blanda den rivna pecorinon med cirka 1 dl pastavatten till en tjock och jämn sås. Om såsen känns för tjock, tillsätt lite mer pastavatten, men håll den åt det krämiga hållet.
Häll den nykokta pastan direkt i stekpannan med rostad svartpeppar. Sänk värmen till låg.
Tillsätt ostsåsen och rör snabbt ihop allt med en pastatång eller trägaffel, så att varje pastastrå täcks av den krämiga såsen. Om såsen blir för tjock, tillsätt lite mer pastavatten.
Lägg upp pastan på tallrikar och toppa med extra pecorino och en nypa nymald svartpeppar. Servera genast för bästa smakupplevelse. Till ett glas svalt vin.
Vinliv tipsar!
Clos Lapeyre Evidencia, 2021
Välbalanserad druvblandning från spännande Jurançon i södra Frankrike. Här hittar vi fruktig toner, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, mineral, citron, liten nötig och floral ton.
Perfekt till spaghettiklassikern cacio e pepe.
Nr 94592 • 229 kr