Svensk, frasig klassiker på återtåg

Ett tag var den bortglömd, men idag har raggmunken sannerligen fått en revival. Så populär är den att de serveras även på de finare etablissemangen. Men vi gör hellre våra egna raggmunkar. För det är ju lätt som en plätt, tar bara en halvtimme att slänga ihop. Och med ett glas rött vin till är himmelriket inte långt borta…

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Ingredienser 4 personer
  • 1 l råriven potatis
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl standardmjölk
  • smör till stekning
  • 300 g sidfläsk
  • Persilja, grovhackad
  • 3 dl frysta lingon
  • 2 msk strösocker 
Gör så här

Vispa ihop ägg, mjöl och hälften av mjölken. Se till att smeten blir jämn.

Häll i resten av mjölken. Vispa upp. Låt sedan stå i ca en timme.

Tina lingonen och rör dem med socker tills de lösts upp.

Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Häll ner i smeten.

Stek tunna plättar i smör tills de blir gyllenbruna på båda sidor.

Stek upp sidfläsk.

Servera raggmunkarna med stekt sidfläsk, rårörda lingon och strö över persilja.

Smaklig spis!


 Vinliv tipsar!

The Dalmatian Dog, 2018

Rött charmigt vin på 100 procent av den mycket lokala druvsorten Babić. Här hittar vi härligt frukt med inslag av hallon, mörka körsbär, mogna jordgubbar, örter, nyplockade blåbär, liten vaniljsöt ton från fat och en härlig fräschör med mjuka tanniner som ger vinet en mycket fin balans.

Johan Franco Cereceda

Nr 2097 • 129 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.