Publicerat 19/2 - 2020

Mustigt rött fenomenalt till bortglömd svenskklassiker

Delvis bortglömt men idag har raggmunken fått ett andra liv. Så populär är den att de serveras även på finkrogarna. Men gör hellre dina egna, lätt som en plätt, tar bara en halvtimme att slänga ihop. Och till ett glas rött vin, Passorone Appassimento, är himmelriket nära.

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Gör så här

Vispa ihop ägg, mjöl och hälften av mjölken. Se till att smeten blir jämn.

Häll i resten av mjölken. Vispa upp. Låt sedan stå i ca en timme.

Tina lingonen och rör dem med socker tills de lösts upp.

Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Häll ner i smeten.

Stek tunna plättar i smör tills de blir gyllenbruna på båda sidor.

Stek upp sidfläsk.

Servera raggmunkarna med stekt sidfläsk, rårörda lingon och strö över persilja.

Ingredienser 4 personer

1 l råriven potatis

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

2,5 dl standardmjölk

smör till stekning

300 g sidfläsk

Persilja, grovhackad

3 dl frysta lingon

2 msk strösocker 

Smaklig spis!

 Vinliv tipsar!

Passorone Appassimento

Ett rött vin från Puglia i södra Italien gjort delvis på appassimentometoden, där man torkar druvor för att få högre koncentration. Levereras i snygg trälåda.

Rött vin med påfallande smakintensiv karaktär i balanserad stil med varmfruktiga inslag, lite björnbär, skogsbär, fruktsöt med liten kryddig ton och inslag av ekfat.

Johan Franco Cereceda

Nr 78625 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.