God, godare, godast. Italiensk pasta när den är som bäst. För extra smak kan du strö över lite riven parmesan eller pecorino på toppen. Om du inte gillar ansjovis kan du byta ut den mot mer oliver eller kapris för en vegetarisk version av rätten.
Ingredienser 4 personer
- 400 g spaghetti
- 2 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tesked torkad oregano
- 1 tesked chiliflakes (valfritt, beroende på hur stark du vill ha rätten)
- 1 burk (400 g) krossade tomater
- 1 dl svarta oliver, urkärnade och skivade
- 2 msk kapris
- 6 ansjovisfiléer (kan uteslutas om du vill ha en vegetarisk version)
- 1 tesked socker (valfritt, för att balansera syran från tomaterna)
- Salt och peppar efter smak
- Färsk persilja eller basilika, hackad (för garnering)
Gör så här
- Koka spaghettin i en stor kastrull med lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen, tills den är al dente. Spara en kopp av pastavattnet innan du häller av pastan.
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt vitlöken och fräs tills den är mjuk och doftar, ca 1 minut. Tillsätt oregano och chiliflakes (om du vill ha hetta) och fräs ytterligare 30 sekunder.
- Lägg i de krossade tomaterna och ansjovisfiléerna. Rör om så att ansjovisen löses upp i såsen. Låt koka på låg värme i ca 10-15 minuter, tills såsen har tjocknat något.
- Lägg i de skivade oliverna och kaprisen. Om du vill, tillsätt också en liten tesked socker för att balansera syran från tomaterna. Låt såsen sjuda i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt den kokta pastan till såsen och blanda väl. Om såsen är för tjock, tillsätt lite av pastavattnet för att tunna ut den. Smaka av med salt och peppar.
- Servera: Lägg upp spaghettin på tallrikar och garnera med hackad persilja eller basilika. Servera genast och njut av den smakrika rätten.
Vinliv tipsar!

Massolino Langhe Chardonnay, 2022
Underbart vitt på Chardonnay från hyllade Massolino.
Vinet är elegant fruktigt med fräschör, inslag av citron, nötter, tropiska frukter, vit persika, liten mineralisk släng, bra balans i välproducerad, personlig stil.
Perfekt till en pasta alla puttanesca eller pulpo på rostade potatisskivor.
Nr 76815 • 299:-