Imponera på vännerna med det här klassiska brunchreceptet på huevos rancheros. Det är en mexikansk rätt som är lättlagad med ägg, chili och tomat. Servera gärna med ris om du vill att den ska vara lite matigare.
Vill du att rätten ska bli ännu lite mer matig ska du servera med en kryddig korv som chorizo eller vänd ner svarta bönor i tomatsåsen innan du kläcker i äggen. I det här receptet tillagar vi huevos rancheros i en stekpanna, men det går lika bra att förbereda maten i ugnen.
Ingredienser (6 portioner)
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 röda paprikor
- 3 röda chilifrukter (2 om du vill att den ska vara mindre stark)
- Olivolja efter smak
- 5 torkade lagerblad
- 800 g krossade tomater
- 6 stora ekologiska ägg
- 6 tortillas (medium)
- 200 g cheddarost till servering
- Koriander till servering
- Avokado till servering
Gör så här:
1. Börja med att skala och hacka vitlök och gul lök. Kärna ur och strimla chilifrukterna och paprikan.
2. Värm upp en stekpanna på hög värme och häll i olivolja. Lägg i gul lök, vitlök, paprik, chili och de torkade lagerbladen. Salta och peppra. Stek i ungefär 10–15 minuter.
3. Häll i de krossade tomaterna och rör om. Koka upp och dra ner till medelvärme när det kokar. Låt grytan puttra i tio minuter.
4. Dags att reducera grytan och koka bort vätskan. Salta och peppra efter smak.
5. Gör små gropar i själva tomatsåsen, så att äggen får plats i dem. Knäck ner äggen i de små groparna.
6. Låt äggen bli pocherade och salta och peppra äggen. För att pochera äggen ska de koka i stekpannan strax under 5 minuter.
7. Ta av stekpannan och lägg direkt på bordet. Servera med varma tortillabröd, cheddar, avokado och koriander.
8. Glöm inte att servera en kall bärs till.
Vinliv tipsar!
Negra Modelo
Mellanmörkt öl från Mexiko med toner av knäck, vörtbröd, lite choklad i fruktig stil med viss lättsam beska, liten sötma och medellång eftersmak. Perfekt till kryddstark, mexikansk mat.
Nr. 1628 • 17:90 kr