Saker i naturen du inte visste att du kunde äta…

Roligare blir det ju knappast än när man fixar sin mat själv. Då menar jag inte att bara laga den. Utan också hitta den. I skogen…

Att plocka och äta vild mat, dekorera sallader och desserter med blommor eller koka egen saft på sådant som går att hitta i naturen har blivit allt vanligare. Faktiskt trendigt bland vanligt folk hemma i det egna köket.
Skälen till att plocka sin egen mat ute i det gröna är många och faktum är att det finns gott om grönsaker därute, däribland granskott, knoppar och blad, som också går att äta.

Ogräs på pizzan

Egentligen behöver du faktiskt inte gå särskilt långt. Kirskålen som växer som ogräs på tomt och i diken kan användas i sallad eller på pizzan.
Syrenblommorna kan likt flädern bli till saft och löktraven med sina söta små vita blommor kan finhackas och blandas till kryddsmör.

Te på älgört

Nässlorna kan, som många vet, brännas och lämna röda märken efter sig på huden. Men desto mer kan de, nämligen kokas till soppa, användas i pajer och även torkas och mixas till pulver att använda på flertalet olika sätt.
Älgörten, också den med sina vita blommor, går att koka te av och för den lite mer i ihärdige går det även att rosta och äta barken från träd, eller varför inte använda den vita innerbarken till att göra mjöl?

Hälsoboost

Bortsett från att naturen kan erbjuda goda, nyttiga och unika fynd att använda i sin matlagning, så är den även en plats för njutning, återhämtning och en boost för hälsan. Det du har att stoppa i dig efter en vända i skogen är minst sagt ekologiskt, men även gratis! 

Dessutom, med mer kunskap om och intresse för vad som kan plockas i naturen, ökar sannolikheten för att du kommer hem med mer (svamp, blad, knoppar och bär) och därmed även på gladare humör!

Smaka på allt

Så, ut i naturen och njut nu! Smaka dig fram, ta hem och bjud på något gott! Se dock till att bara plocka sådant du eller någon i din närhet känner igen. Det finns en del växter som är giftiga, men som tur är de ganska sällsynta och ofta svårare att hitta.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.