6 saker du inte visste om rom

Destillatet rom är oerhört populärt. Tacka mångfalden för det, för det finns allt från enklare, vit rom till mycket komplex, lagrad rom. Men rom är så mycket mer! Vinliv listar sex fakta du måste veta inför sommaren romdrinkar.

1.

Det vanliga är att vi använder vit rom, alltså icke lagrad rom, i drinkar. Men test att bland med mörk rom, det ger en helt annan karaktär. Fortfarande läskande, men med komplexitet.

2.

Den mest sålda romen på Systembolaget är Captain Morgan Spiced Gold, och lanserades 1982. Captain Morgan levde på 1600-talet och hade licens att attackera spanska fartyg. Det var bland annat så han skapade sin förmögenhet.

3.

Rom får tillverkas överallt, även om lejonparten kommer från Västindien. Men destillatets mångsidighet och frånvaron av ursprungsregler har gjort den populär att tillverka runt om i landet.

4.

Enligt vissa källor ska människor ha tvättat håret i rom då man hade fått för sig att det skulle ge tjockare hår och motverka håravfall.

5. 

Rom får bara tillverkas av melass eller juice från sockerrör. Det är en av anledningarna till att merparten kommer från tropiskt klimat, då klimatet är som skapt för odling av just sockerrör.

6.

Det sägs att när amiral Nelson dog i slaget vid Trafalgar 1805 så ska hans kropp ha bevarats i en romtunna innan han begravdes i Sankt Pauls-katedralen i London.


Vinliv tipsar!

Negrita Dark Signature Rhum

Klassisk rom i hel- och halvflaska från Frankrike, perfekt att dricka som den är eller att ha i drinkar.

Härligt eldig med inslag av fat, vaniljsötma, kryddiga toner, choklad, apelsin och en släng av arrak med lång eftersmak och bra balans.

Den här dricker jag gärna som den är eller i sommarens fräschaste drink, Rom Sour.

Johan Franco Cereceda

nr 563 • 127 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.