En riktigt mustig gryta med svarta bönor, rökig korv och salt fläsk. Den brasilianska nationalrätten feijoada är perfekt bjudmat eftersom den både är festlig och lätt att laga till många. Grytan serveras traditionellt med ris och friterat cassavamjöl som kallas farofa.
Det sägs att det finns lika många recept på feijoada som det finns brasilianare. I originalreceptet brukar den mustiga grytan göras på grisfötter, grisöron och tryne, men i det här receptet gör vi feijoada på revbensspjäll och rimmat sidfläsk.
Ingredienser (cirka 4 portioner)
- 250 gram torkade svarta bönor (de ska ha blötlagts över natten)
- 3 msk olivolja
- 3 chorizokorvar
- 150 gram rimmat sidfläsk (eller bacon)
- 500 gram revbensspjäll
- 1 stor gul lök, hackad
- 5 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 stora tomater
- 2 lagerblad
- Salt och peppar
- En nypa chiliflakes, om du vill göra den lite hetare
- Vatten
- Vitt ris
- Farofa (cassavamjöl, kan uteslutas)
- Koriander
Gör så här:
Dagen före
1. Blötlägg de svarta bönorna över natten.
När du ska laga grytan
2. Börja med att ta fram en stor gryta. Häll i olja och stek det rimmade sidfläsket tills det blir krispigt.
3. Bryn revbensspjäll i en stekpanna. Använd samma panna för att steka korven. Ställ korv och revbensspjäll åt sidan så länge.
4. Häll lite mer olja i stekpannan. Sautera lök och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka och genomskinliga. Lägg i tomater som får sjuda i ungefär 3 minuter.
5. Lägg i svarta bönor, lagerblad, fläsk och korv i grytan. Salta och peppra. Krydda med chiliflakes (valfritt). Täck hela grytan med vatten, cirka 7 dl vatten. Låt koka upp och sänk till låg värme när det kokar.
6. Lägg på ett lock på grytan och låt puttra i cirka 2 timmar. Är det mycket vatten kvar efter två timmar så ta av locket och låt puttra i en halvtimme till med lock på. Då kommer vätskan att dunsta.
7. Servera med ris och gärna farofa om det går att få tag på. Toppa med lite färsk koriander.
8. Häll upp ett svalt glas rött från spanska Montsant som med sin både friska och kraftfullt eleganta karaktär är bästa matchningen.
Tenha uma boa refeição!
Vinliv tipsar!
Winemaker’s Stories – Montsant
Klockrent rött från Monsant och en klassisk blandning på Garnacha, Cariñena och Cabernet Sauvignon, en blend som satt både Montsant och Priortat på vinkartan.
Härlig ursprungsprägel med markerad fruktighet, mustigt, lite eldigt, inslag av röda, lite syrliga bär och mörka, mjuka bär, snygg balans med både mjuk strävhet och en lång eftersmak.
Det här vinet dricker jag mycket gärna till en mustig gryta med lite nya, häftiga smaker (läs brasiliansk nationalrätt) eller en rejäl charkbricka med chorizo, manchego, fuet, longaniza… vi börjar där.
Nr. 53212 • 139 kr