Fräsch snabbmiddag – Laga italienska brödsalladen panzanella

Den toskanska brödsalladen panzanella blir en fräsch rätt som görs med dagsgammalt bröd och riktigt smakrika tomater. Den enkla rätten tar ungefär en halvtimme och kan serveras både som ett tillbehör eller som huvudrätt. Den blir extra god om den serveras innan en pastarätt eller servera med lite antipasti om du vill ha den extra matig. 

Rätten går att variera i all oändlighet. Uteslut sardeller om du är vegetarian och byt ut mot exempelvis kapris som också har riktigt mycket sälta. 

Ingredienser (4 portioner)

Brödkrutonger

  • 5 skivor dagsgammalt ljust bröd
  • 3,5 msk olivolja
  • Salt efter smak

Sallad

  • 5 tomater
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • ½ gurka
  • 1 rödlök, skivad
  • ½ kruka basilika, grovhackad
  • 4 sardeller, finhackade
  • Parmesan efter smak, hyvlad
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

Krutonger

1. Sätt ugnen på 225 grader. 

2. Skär brödbitarna i tärningar och lägg på en plåt. Blanda med olivoljan och salta. Ställ i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Krutongerna ska bli gyllene. 

Sallad

3. Tärna tomater och gurka grovt. Skiva löken och hacka basilikan. Lägg i en stor skål. 

4. Gör en dressing av vinäger, vitlök, finhackade sardeller och olivolja. 

5. Blanda dressingen med salladen.

6. Blanda i brödkrutongerna och hyvla över parmesan. Salta och peppra innan serveringen. Låt stå minst en halvtimme så att brödet får suga upp den goda dressingen. 

7. Servera med ett glas rött vin, gärna en smula svalt.


Vinliv tipsar!

Giacosa Fratelli Piemonte Barbera

Härligt rött vin från världens just nu trendigaste vinregion, Piemonte i norra Italien. Vinet är tillverkat på 100 procent Barbera, uppskattad inte minst av lokalbefolkningen.

Rött intensivt vin med härligt fruktig karaktär, inslag av både kryddor, vaniljsötma, mjuka tanniner, liten ton av julkryddor, röda bär, skogsbär i fin balanserad stil med medellångt avslut.

Passar perfekt till en mustig pasta, vegetarisk lasagne, bruschetta eller varför inte superklassikern panzanella, italiensk brödsallad som är lika enkel att tillaga som underbart god att äta.

nr 55132 • 279 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.