Den toskanska brödsalladen panzanella blir en fräsch rätt som görs med dagsgammalt bröd och riktigt smakrika tomater. Den enkla rätten tar ungefär en halvtimme och kan serveras både som ett tillbehör eller som huvudrätt. Den blir extra god om den serveras innan en pastarätt eller servera med lite antipasti om du vill ha den extra matig.
Rätten går att variera i all oändlighet. Uteslut sardeller om du är vegetarian och byt ut mot exempelvis kapris som också har riktigt mycket sälta.
Ingredienser (4 portioner)
Brödkrutonger
- 5 skivor dagsgammalt ljust bröd
- 3,5 msk olivolja
- Salt efter smak
Sallad
- 5 tomater
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 1 klyfta vitlök, riven
- ½ gurka
- 1 rödlök, skivad
- ½ kruka basilika, grovhackad
- 4 sardeller, finhackade
- Parmesan efter smak, hyvlad
- Salt och peppar efter smak
Gör så här:
Krutonger
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär brödbitarna i tärningar och lägg på en plåt. Blanda med olivoljan och salta. Ställ i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Krutongerna ska bli gyllene.
Sallad
3. Tärna tomater och gurka grovt. Skiva löken och hacka basilikan. Lägg i en stor skål.
4. Gör en dressing av vinäger, vitlök, finhackade sardeller och olivolja.
5. Blanda dressingen med salladen.
6. Blanda i brödkrutongerna och hyvla över parmesan. Salta och peppra innan serveringen. Låt stå minst en halvtimme så att brödet får suga upp den goda dressingen.
7. Servera med ett glas vin.
Vinliv tipsar!

Freixenet Cordon Negro Brut Organic
Klassisk cava på de lokala druvorna Xarel-lo, Parellada och Macabeo. Fin balans i fruktig stil, inslag av gula äpplen, gula plommon, lite gröna äpplen, citron, överraskande hög syra och i mycket torr, välproducerad stil, bra balans och medellång eftersmak. Supergott bubbelvin som passar perfekt till tapas eller smårätter på fisk och skaldjur.
nr 773801 • 109 kr