Fem enkla gratisknep som får ditt vin att smaka bättre

Det handlar om att anstränga sig, vara förbered och – naturligtvis – ha kunskapen. Vinliv delar gärna med sig av de fem bästa knepen som gör ett ordinärt vin till att smaka lyx. Utan att det kostar en krona. 

Rätt temperatur

Superviktigt att servera ett vin i rätt temperatur. Rött varmt vin smakar glögg, vitt varmt smakar bara äckligt. Och så är det bortkastade pengar. Nej, ett rött vin ska stå en halvtimme i kylen innan servering. Ett vitt vin ska stå gärna tre timmar i samma kylskåp.

Snygga glas

Behöver inte vara Riedel eller Zaltos supertunna kristallglas. Det går att hitta bra vinglas för halva priset. Men undvik Ikea denna gång. Glaset får gärna vara tunt och ha en större kupa och ska vara på fot, för elegansens skull.

God mat 

Bra käk gör vinet bättre som gör käket bättre. En spiraltrappa upp till himmelriket. Förbered, lägg extra kärlek och var noga med att vinet passar till maten, ett det ger den där extra skjutsen. Det är ju därför vi alltid ska äta när vi dricker vin och tvärtom.

Lufta innan servering

Många viner känns lite instängda när man precis öppnat dem. Slå över vinet i en karaff (Ikeas saftkaraff duger fint) och häll sedan tillbaka vinet i flaskan efter någon halvtimme. Vinet öppnar sig, känns mjukare och avsevärt elegantare.

Härlig miljö

Glöm inte att duka fint med bästa porslinet, tända ljus, ta fram finduken, ha lite skön musik i bakgrunden, kanske Chet Baker. Det är ju vetenskapligt bevisat att allt smakar bättre om vi trivs i miljön…

Och en bonus!

Häll upp vinet i en snygg karaff om flaskan eller boxen är ful, ser billig ut eller om den redan är påbörjad. Det blir ju lite mer exklusivt så.

Till sist!

Kom ihåg, det är inte en sak som gör skillnaden. Det är summan av samtliga!


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.