Villány, en liten region i södra Ungern, är känd för sina utmärkta viner och har fått allt mer uppmärksamhet internationellt. Området, som ligger i närheten av gränsen till Kroatien, har en lång historia inom vinodling och erbjuder en unik karaktär och smakprofil i sina viner. Vinliv förklarar.
Villány är särskilt känt för sina röda viner, särskilt de som är baserade på druvsorten Blaufränkisch, känd lokalt som Kékfrankos. Dessa viner är rika och fylliga med en mörk fruktighet av körsbär och plommon samt inslag av kryddor och örter.
Blaufränkisch-vinerna från Villány är vanligtvis välbalanserade med mogna tanniner och en angenäm syra.
Mångfald internationella druvor
Utöver Blaufränkisch och storheten Kékfrankos odlas också Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah i Villány. Dessa druvor trivs i regionens varma och soliga klimat och producerar röda viner av hög kvalitet. Cabernet Sauvignon-vinerna är strukturerade och eleganta med inslag av svarta vinbär och tobak.
Merlot-vinerna är silkeslena och fruktiga med toner av mogna röda frukter och kryddor. Syrah-vinerna är kryddiga och robusta med intensiva aromer av svarta vinbär, peppar och lakrits.
Cabernet Franc är områdets kung
Men den druva som fått upp ögonen hos en stor internationell publik är tveklöst Loire-druvan Cabernet Franc. Här har den hittat sitt rätta habitat och fler av de tongivande producenterna i området satsar stor på druvan.
Vinerna får ofta en komplex karaktär med massiv fruktkoncentration och mycket lång lagringsbarhet. Sällan kommer det bästa av Cabernet Francs egenskaper till uttryck som den gör i Villány.
Inte bara Tokaj och tjurblod
Så nu kan vi alltså addera ytterligare ett vinområde från detta spännande vinland. Utöver de söta och allt oftare torra vinerna från Tokaj och det kraftiga röda vinet från Eger, vinet som går under benämningen tjurblodet från Eger, är det alltså dags att blicka söderut. Mot Villány.
Och kom ihåg, här är det gärna Cabernet Franc eller den inhemska Kékfrankos som serveras. Gott så!
Vinliv tipsar!
nr 95191 • 199:-
Spännande vin på Kékfrankos med ålder. Här hittar vi bra fräschör, markerade mognadstoner, inslag av fat, vaniljsötma, mörk choklad, örter, röda bär och en medellång eftersmak.
Perfekt till en gryta på potatis och chorizo med vitlök och andra örter.