Publicerat 27/4 - 2020

Världens godaste köttbullar med potatismos

Klassikernas klassiker, och det kanske svenskaste vi har. Gör man köttbullarna på högrev blir det ännu lite godare. Och egengjort potatismos… oj oj oj vad gott! Man kan köpa färdig saltgurka och rårörda lingon. Lite ska vi kunna unna oss. Men glöm inte vinet, för ett glas vin till Sveriges nationalrätt gör klassikern ännu godare!

Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingon

Gör så här

Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla. 

Lägg sedan i färs, lök, ägg, salt, soja, peppar och muskot. Rör till en jämn smet. 

Rulla små köttbullar. Stek i smör tills de får fin färg. 

Servera med potatismos, egengjord gräddsås, rårörda lingon och saltgurka.

Och ett glas rött vin!

Ingredienser 4 personer

500 g nötfärs (gärna högrev)

1/2 dl ströbröd

1 dl grädde

½ lök

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk soja

1 krm peppar

1 tsk malen muskotnöt

Smör

Gör så här

Finhacka lök.

Potatismos

Gör så här

Skala och dela potatisen i större bitar. Koka tills de blir mjuka.

Häll av vattnet, blanda ner smör, mjölk och lite salt. Mosa moset till den konsistens du vill ha.

Tillsätt mer mjölk och/eller smör om moset känns torrt.

Smaka av med salt och en skvätt olivolja.

Ingredienser 4 personer

800 g potatis

50 g smör

1,5 dl mellanmjölk

1 tsk Salt 

1 tsk olivolja

Gräddsås

Gör så här

Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl och sedan grädden. 

Häll ner vin och sedan soja.

Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser 4 personer

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl grädde

2 msk vitt vin

2 tsk soja

Salt

Svartpeppar

Vinliv tipsar!

Cavallino

Ett italienskt rödvin på de klassiska druvorna Sangiovese, Primitivo och Montepulciano.

Smakintensivt rött vin med inslag av björnbär, kryddor, mogna körsbär, plommon, lakrits och en liten vaniljsötma med lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en mustig pasta eller en pizza med lite riven tryffel på.”

Johan Franco Cereceda

Nr 75449 • 79 kr 1 liter

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.