Klassikernas klassiker, och det kanske svenskaste vi har. Gör man köttbullarna på högrev blir det ännu lite godare. Och egengjort potatismos… oj oj oj vad gott! Man kan köpa färdig saltgurka och rårörda lingon. Lite ska vi kunna unna oss. Men glöm inte vinet, för ett glas vin till Sveriges nationalrätt gör klassikern ännu godare!
Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingon
Gör så här
Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla.
Lägg sedan i färs, lök, ägg, salt, soja, peppar och muskot. Rör till en jämn smet.
Rulla små köttbullar. Stek i smör tills de får fin färg.
Servera med potatismos, egengjord gräddsås, rårörda lingon och saltgurka.
Och ett glas rött vin!
Ingredienser 4 personer
500 g nötfärs (gärna högrev)
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
½ lök
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk soja
1 krm peppar
1 tsk malen muskotnöt
Smör
Gör så här
Finhacka lök.
Potatismos
Gör så här
Skala och dela potatisen i större bitar. Koka tills de blir mjuka.
Häll av vattnet, blanda ner smör, mjölk och lite salt. Mosa moset till den konsistens du vill ha.
Tillsätt mer mjölk och/eller smör om moset känns torrt.
Smaka av med salt och en skvätt olivolja.
Ingredienser 4 personer
800 g potatis
50 g smör
1,5 dl mellanmjölk
1 tsk Salt
1 tsk olivolja
Gräddsås
Gör så här
Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl och sedan grädden.
Häll ner vin och sedan soja.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser 4 personer
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 msk vitt vin
2 tsk soja
Salt
Svartpeppar
Vinliv tipsar!
Nespolino Sangiovese
Rött vin från Emilia-Romagna, Italiens verkliga matmecka där man också producerar vin av hög klass.
Örtigt rött vin med inslag av mörka, röda bär, salvia, Medelhavskryddor, liten vaniljsötma men i torr, mycket balanserad stil och med druvtypiska (Sangiovese) toner.
Det här vinet dricker jag gärna till svensk husmanskost, köttbullar eller pannbiff med potatismos och stekt lök.
Johan Franco Cereceda
Nr 74128 • 89 kr