Återupplivad superdruva från Piemonte

I den norra italienska regionen Piemonte, i distriktet Colli Tortonesi, växer en druva som länge varit bortglömd men som nu får en välförtjänt renässans: Timorasso. Storslagen, unik, egensinnig. Och detta är bara början.

Timorasso, denna inhemska druva, med sina unika egenskaper och rika historia, producerar några av de mest intressanta vita vinerna i regionen. Överraskad? Hela vinvärlden är det. För bara något decennium var det ingen som visste vad Timorasso var.

Vinliv utforskar därför Timorasso-druvans karaktär och de viner den ger upphov till. Och träffar Marco Volpi från Cantine Volpi, en av de starkaste vinproducenterna i distriktet.

Lagringsbara viner

Timorasso är en vitvinsdruva som är känd för sin förmåga att producera komplexa och lagringsbara viner, något som är ovanligt för vita viner. Druvan har tjocka skal och är relativt motståndskraftig mot sjukdomar, vilket gör den lämplig för det varierade klimatet i Colli Tortonesi.

– För knappt 40 år sedan odlades den på endast 0,5 hektar. Idag är odlingarna uppe på över 400 hektar, förklarar Marco Volpi från Cantine Volpi, en av de större och mer renommerade vinproducenterna i området.

Timorasso, menar han, trivs bäst i de kalkrika lerjordarna i området, där den kan utveckla sina distinkta aromatiska profiler.

Familjen Volpi.

Portion egensinne

Timorasso-viner kännetecknas av en rik och komplex karaktär och en stor portion egensinne. Typiska aromer och smaker inkluderar:

  • Mogna äpplen och päron
  • Vit persika och aprikos
  • Blommiga toner som kamomill och akacia
  • Mineraliska inslag som krita och flinta
  • Subtila kryddor och örter

I smaken erbjuder Timorasso-viner en kombination av fyllighet och friskhet. Vinerna har ofta en uttalad syra, vilket ger dem en härlig fräschör och en lång lagringspotential. Smaken är fyllig och strukturerad, med en distinkt mineralitet och en komplex fruktprofil som kan utvecklas över tid.

– Med ålder, förklarar Marco Volpi, kan Timorasso-viner utveckla ytterligare djup och komplexitet, inklusive honungstoner och nötiga inslag.

Bästa distriktet

Colli Tortonesi, beläget i den sydöstra delen av Piemonte, är ett distrikt som erbjuder idealiska förhållanden för odling av Timorasso. Regionen är känd för sina varierande mikroklimat och rika jordar, vilket ger perfekta förutsättningar för att producera högkvalitativa viner. Timorasso-druvan har odlats här i århundraden, men den föll nästan i glömska under större delen av 1900-talet.

– Det var inte förrän på 1980-talet som vinmakare som Walter Massa började återuppliva denna gamla druva och visa dess potential, berättar Marco Volpi.

Naturliga karaktär

Vinproducenter i Colli Tortonesi har arbetat hårt för att framhäva Timorassos unika egenskaper. Fokus ligger ofta på traditionella odlingsmetoder och noggrann vintillverkning för att bevara druvans naturliga karaktär. Vinerna jäser vanligtvis på ståltankar för att behålla fräschören och de rena fruktaromerna, men vissa producenter experimenterar också med ekfat för att ge ytterligare komplexitet.

Timorasso-viner är kända för sin lagringspotential, och många vinmakare lagrar vinerna på jästfällningen under flera månader för att utveckla textur och djup. Resultatet är vita viner som kan njutas unga för deras fräschör och aromatiska intensitet, men som också kan lagras i flera år för att uppnå en mer komplex och nyanserad smakprofil.

Mat och Timorasso

Timorasso-viner är mycket mångsidiga när det gäller att matcha vinet till mat. Vinernas fyllighet och höga syra gör dem till ett utmärkt val för en rad olika rätter:

  • Skaldjur och fiskrätter, särskilt sådana med smakrika såser
  • Krämiga pastarätter, som risotto med svamp eller tryffel
  • Vitt kött, såsom kyckling eller kalv, med örtiga eller citronbaserade såser
  • Mogna ostar, särskilt hårda ostar som pecorino eller parmesan

Stor vinupplevelse

Timorasso är en druva som verkligen representerar det bästa av Piemonte och Colli Tortonesi. Med sin unika kombination av aromatisk rikedom, struktur och lagringspotential erbjuder Timorasso-viner en speciell upplevelse för vinälskare.

Många menar redan idag att vi har Italiens främsta druva för vita viner framför oss…

Vinliv på vinprovning med Marco Volpi.

Vinliv tipsar!

Timorasso Derthona La Zerba, 2021

Strålande vin med egensinne och unik karaktär från norra Italien. Här hittar vi inslag av nötter, päron, frukt, gula äpplen, lite vaxig, blommig med citrus och en markerad fräschör som dessutom ger vinet en lång, behaglig eftersmak. Drick idag eller lagra upp till åtta år.

Perfekt till en smakrik fiskrätt, en skaldjursrisotto eller grillad kalv med en tomatsallad.

Nr 54706 • 159 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.