Annonssamarbete – Treasury Wine Estates Sweden AB

Pionjär inom australiensisk vinodling

Vin från Australien är rejält uppskattat bland vinkonsumenter världen över. Landet har gjort sig känt för välproducerade viner till mycket rimliga priser. En filosofi som vinfirman Lindeman’s tidigt eftersträvade. Idag ser vi resultatet.

Australien har på bara några decennier lyckats etablera sig på den internationella vinmarknaden. För många konsumenter är det en självklar favorit och landet har också levererat det ena fyndvinet efter det andra.

Det finns några producenter som verkligen sticker ut, både för kvalitet, egensinne och prisvärdhet. Hört talats om Lindeman’s? Tänkte väl det, en av giganterna Down under. I synnerhet tack vare deras serie Gentleman’s Collection.

Karaktär & stil

Men vinserien är mycket mer än storsäljande viner, nämligen en hyllning till Dr. Henry Lindeman, en pionjär inom australiensisk vinodling som grundade Lindemans år 1843. Men han var inte bara en framstående vinmakare, utan också en gentleman känd för sin karaktär, stil och integritet.

Vinserien är utformad för att reflektera dessa egenskaper, och varje vin är noggrant framställt för att erbjuda en elegant och njutbar upplevelse. Alltså viner som är både sofistikerade och tillgängliga, med en stil som hyllar det klassiska gentlemannakonceptet.

Signaturdruvan Shiraz

Vinproducenten Lindeman’s tillverkar en mängd olika spännande viner där Gentleman’s Collection är en av det absolut mest uppmärksammade i landet. Och så jobbar de samtidigt mycket fokuserat med Australiens viktigaste druva, Shiraz.

Shiraz, Australiens superdruva.

Shiraz-viner från Australien är kända för sin intensiva och koncentrerade smakprofil. Typiska aromer och smaker inkluderar:

  • Fruktighet: Mörka bär som björnbär, plommon och svarta vinbär.
  • Kryddighet: Peppriga och kryddiga toner, ofta med inslag av lakrits och örter.
  • Unikhet: Många viner på Shiraz får gärna en ton av eukalyptus.
  • Ektoner: Vanilj, choklad och kaffe från ekfatslagring, särskilt i premiumviner.

Vinerna har vanligtvis en djup, mörkröd färg och en rik, fyllig kropp. Tanninerna är ofta väl integrerade, vilket ger en mjuk och behaglig textur, samtidigt som en balanserad syra ger vinet friskhet och struktur.

Global påverkan

Men Shiraz har inte bara definierat Australiens vinindustri utan har också haft en stor påverkan internationellt. Australiensiska Shiraz-viner, gärna från Southern Australia där vinerna på Shiraz från Gentleman’s Collection tillverkas, är högt uppskattade och har vunnit många internationella utmärkelser.

De har hjälpt till att sätta Australien på den globala vinkartan och bidragit till landets rykte som en producent av kvalitetsviner.

Terroir är framtiden

Australiens vinmakare fortsätter att experimentera med Shiraz, från att utforska nya odlingsområden till att använda innovativa vintillverkningstekniker.

Hållbarhet och terroir blir allt viktigare, och detta speglas i en ökande mångfald av Shiraz-viner som erbjuder både tradition och innovation.

Lindeman’s vinodling.

Sofistikerade tema

Gentleman’s Collection är designad för att vara både elegant och tillgänglig. Vinerna är noggrant framställda för att erbjuda hög kvalitet till ett överkomligt pris, vilket gör dem perfekta för både vardagliga måltider och speciella tillfällen.

Varje flaska eller box i Gentleman’s Collection har därmed en distinkt etikett som speglar seriens sofistikerade tema och hedrar Dr. Henry Lindemans arv.

Vinliv tipsar!

Lindeman’s Gentleman’s Collection Shiraz, 2021

Smakrikt vin på 100 procent Shiraz, Australiens superdruva. Här hittar vi solvarm frukt, inslag av svarta vinbär, kryddor, björnbär, lite peppar, fat, en ton av eukalyptus och en lång, generös eftersmak. Perfekt till en smakrik köttbit på grillen som serveras med grillade majskolvar och sötpotatis.

Finns på flaska och box.

Nästa artikel
Vinprovning med Bonterra
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.