Kyrkan som förvandlades till bryggeri

På senare år kan vi se att bryggerier för ölproduktion dyker upp i lokaler lite här och var. Men finns det något bryggeri i en lika udda lokal och med en så fascinerande bakgrund som Omnipollo i Sundbyberg?

Omnipollo är ett lokalt bryggeri, bar och restaurang med spännande historia. Bryggeriet är nämligen beläget i en gammal kyrka och utifrån sett är det lätt att tro att så fortfarande vore fallet. 

Idag drivs bryggeriet av bryggaren Henok Fentie och designern Karl Grandin. Bryggeriet har gjort sig kända för sina experimentella, kreativa och originella öl och de starkt grafiskt profilerade förpackningarna som för tankarna till tidigt 1990-tal och hallucinationer. De har flera barer sedan tidigare, men i detta fall ville de skapa sitt eget bryggverk och taproom och samtidigt producera lokal öl till krogar i Sverige och Systembolaget.

Tefnut Orange Vanilla

Rosamålad bardisk

Gäster välkomnas sedan dörrarna öppnades upp i oktober 2021 från onsdag till söndag. Det finns ett 15-tal olika öl på fat att välja mellan, varav några av ölkranarna är direkt kopplade till tankarna en våning ned. 

Ölen kommer i glas om 30, 40 eller 50 cl och för den hungrige finns det chips och hamburgare att beställa som tilltugg. Bardisken är hemsnickrad och rosamålad och någon bordsbokning är det inte tal om, enkelt ska det va! 

Avkristnad kyrka

Men helt enkelt har det inte alltid varit. Omnipollo har mycket att tacka de tidigare ägarna Sundbybergs Köksbryggeri, vilka huserade under flera år efter det Betlehemsförsamlingen flyttat ut 2005. 

Den gamla kyrkan avkristnades för att kunna användas till andra ändamål och var då i risigt skick med el från 50-talet, läckor från taket och en stadsplan som behövde ändras för att lokalen överhuvudtaget skulle kunna användas, framförallt till ett fungerande bryggeri.

Närmare öl än gud

Där det idag står ett specialdesignat och helautomatiskt bryggverk från Tyskland, har det tidigare stått ett äldre bryggverk och dessförinnan var utrymmet en plats där det hölls gudstjänster. 

Allt detta kan besökaren se från övervåningen där gamla kyrkbänkar har gjorts om till sitt- och ståplatser. Närmare källan till ölen är det svårt att komma. Helt klart värt ett besök!

Omnipollo har gjort sig kända för spännande smaksättningar och färgstarkt illustrerarde burkar och etiketter. Här till vänster ”Bianca Raspberry Peach Marshmallow Lassi Gose”


VINLIV TIPSAR

OmnipolloFantom IPA

Fruktig smak men med en tydlig beska. Sötma från ananas, passionsfrukt och grapefrukt balanseras med rosmarin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av lamm- och nötkött.

NR: 35960, VOL: 330 ml, ALK: 6,1%, PRIS: 33,90 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.