Fynda viner från kategorin Vin de France

Vinreglerna behöver inte alltid vara så märkvärdiga. Bästa exemplet på detta är Vin de France, en vinkategori där man tar hänsyn till årgång, druva och ursprung. Vinliv listar de stora fördelarna.

Många klassiska franska vindistrikt har ett regelverk som får både producent och konsument att gå vilse. Det handlar om snåriga regler kring uppbindning av vinranka, var druvorna får odlas, hur många rankor per hektar som får planteras och vilka av de lokala druvorna som sedan får adderas i vinet.

Men det finns en kategori viner som är avsevärt lättare att förstå, vinerna från Vin de France.

Franska viner

I kategorin handlar det i stora drag om att druvorna till vinet får skördas från vilket område som helst i Frankrike. Detta ger producenter en enorm valfrihet och kan dra ner på kostnaden då kvalitetsdruvor hämtas från mindre kända vindistrikt.

Sedan är det viktigt inom kategorin att druvan eller druvorna exponeras tydligt. Det har ju blivit allt viktigare för konsumenten att få information om vad vinet är tillverkat på för druvsort, och sedan ett tjugotal år har vinkonsumenten ganska bra koll på vilka favoritdruvorna är.

Franska vindistrikt

En annan stor fördel med att vinproducenten kan hämta druvor från vindistrikt runt om i Frankrike är att de kan tillverka ett vin som smakar likadant år efter år. Det här är något relativt nytt i Europa då många traditionella vinproducenter gärna pratar om årgångsvariationer.

Många vintillverkare som gör vin under Vin de France-kategorin satsar hellre på att göra ett vin som är riktigt bra år efter år.

Att det blir billigare för vinproducenten leder till att det också blir billigare viner. Utan att man för den sakens skull tummar på kvaliteten. Det är i själva verket inom denna kategori vi kan göra riktiga fynd. Inte minst för att Vin de France är relativt ny som vinklass. 

Kvalitetssäkring för franskt vin

Det finns ett kontrollsystem för att säkerställa att reglerna följs. Men även för att vinerna håller en högre kvalitet. Om producenten misslyckas med sitt vin, ges inte tillåtelse att lansera vinet med stämpeln Vin de France.

En annan stor fördel för producenten är att administrationen för vintillverkningen närmast är obefintlig. Vilket i sin tur ger vinmakaren möjlighet att göra det han eller hon är bäst på: tillverka bra vin.

Franska viner på Systembolaget

Kategorin Vin de France infördes redan för tio år sedan. Men vi ser att kategorin ökat bland franska viner på Systembolaget alltsedan de första vinerna hamnade i butikshyllorna.

Bakom succén står inte bara en enklare reglementering, utan också viner som har en tydlig druvprofil, hög kvalitet och i synnerhet mycket högt prisvärde.

Viktigaste franska druvsorterna

De allra viktigaste druvsorterna för vin inom kategorin Vin de France är också några av världens mest kända och omtyckta. Här hittar vi bland annat de blå Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot och de gröna Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Vinliv tipsar!

Arc en Ciel

”Vitt torrt vin från södra Frankrike i härlig 1-litersflaska och med skruvkapsyl.

Vinet är friskt, torrt (yes!) med inslag av stenfrukter, aprikos, päron, lime, gyllenbär och lite citron i balanserad smak med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till gratinerade havskräftor, smörstekt skrei med kokt potatis eller till en pasta med skaldjur.

Johan Franco Cereceda

Nr 78590 • 89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.