Annonssamarbete – Pays d’Oc

Storslagna viner med imponerande mångfald

Vinerna under etiketten Pays d’Oc IGP har fått alltmer uppmärksamhet internationellt. Inte minst i Sverige. Bakom beteckningen hittar vi en rad spännande endruvsviner som produceras i södra Frankrike där förutsättningarna är optimala för både odling och vinproduktion.

Pays d’Oc IGP är en skyddad ursprungsbeteckning, alltså en kvalitetsmärkning för viner som har sitt ursprung i södra Frankrike. Bakom etiketten hittar vi en imponerande mångfald viner, rött, vitt och rosé på hela 58 olika druvsorter. Ett svårslaget rekord.

Vinerna är också lätta att hitta på Systembolaget då druvans namn står i de flesta fallen tydligt på vinetiketten och på baksidan ska du leta efter termen ”Pays d’Oc IGP”. Dessutom, ytterligare en intressant aspekt, många av vinerna är eko-certifierade, något som uppskattas väldigt mycket av svenska konsumenter inte minst.

En av de mest intressanta aspekterna av Pays d’Oc IGP är produktionen av just endruvsviner. Detta innebär att vinerna är tillverkade av en enda druva, till skillnad från blandningar av flera olika druvor som är det gängse på många håll i vinvärlden. Men visst finns det även en rad spännande viner som är tillverkade på druvblandningar.

Pays d’Oc IGP-vinernas unika smakprofil

Detta ger Pays d’Oc IGP-vinerna en unik smakprofil som är specifik för varje enskild druva, och det är inte vilka druvor som helst, utan några av de bästa och mest kända vi kan hitta i vinvärlden. Eller vad sägs om Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc? Idel storheter som här kommer till fantastiskt uttryck.

Men det är inte bara de internationella ikonerna som odlas inom ramen för Pays d’Oc IGP. Här experimenteras det även friskt med mer lokala kvalitetsdruvor som den blå druvan Marselan och de gröna Rolle (Vermentino) och Grenache Blanc, druvor som ger unika och spännande smaker till vinerna och har bidragit till att ge Pays d’Oc IGP-vinerna en betydande internationell uppmärksamhet.

Experimenterande bakom vinerna framgång

Och på tal om experimenterande. Detta är en viktig faktor som har bidragit till vinernas framgång och stora internationella genomslag. Många producenter är ständigt på jakt efter nya sätt att förbättra och diversifiera sin produktion av unika viner som sticker ut från mängden. Samtidigt är detta något som talar för Pays d’Oc IGP-vinernas fortsatta framgångar världen över.

På den svenska marknaden har vinerna uppmärksammats enormt de senaste åren. Detta tacka vare mångfald, tydlig druvkaraktär, dessutom ofta med en mycket tydlig personlig prägel i vinerna som gör dem unika. Och – förstås – att priset är mycket är tillgängligt. Man får mycket vin för pengarna. Detta har varit en mycket bidragande faktor till Pays d’Oc IGP-vinernas succé på de nordiska marknaderna.

Stor variation i Pays d’Oc IGP-vinernas stilar

Samtidigt, och detta är viktigt, handlar det inte bara om mycket drickbara viner i mellanprisklass. Det finns verkligen något för alla, exklusiva viner med tydlig jordmån och druvtypiskhet, till frivola, lätta viner med härligt tillgänglig karaktär. Visst är mångfalden druvor mycket viktig för Pays d’Oc IGP-vinerna, men även den kvalitativa mångfalden är unik. Det finns med andra ord viner för alla vinkonsumenter, från vinälskaren där personlighet är viktigt till den som vill ta sig ett glas vin till falukorven vilken tisdag som helst.

I Sverige hittar vi den flesta Pays d’Oc IGP-vinerna på Systembolagets beställningssortiment, möjligen lite i skymundan, men en veritabel guldgruva för alla vinälskare. När man väl börjat inse den enorma variation som erbjuds och därefter börjat prova dessa viner, är det svårt att sluta. Många enskilda viner har just den där tydliga druvkaraktären som många svenska vinkonsumenter idag letar efter. Dessutom är vinerna riktigt bra till mat, både svensk husman och mat från olika delar av världen.

Härlig blandning av rött, vitt och rosa

Det produceras i området, en härlig blandning röda, vita och rosa Pays d’Oc IGP-viner.

De vita vinerna får gärna en kryddig, markerat fruktig ton, är generösa i sin struktur, mycket drickvänliga och perfekta till mat som fisk, skaldjur, vegetariska rätter, asiatisk mat eller som aperitif.

Rosévinerna kännetecknas av en mer frivol karaktär, de är ljust rosa med inslag av svensk sommar som jordgubbar, hallon, smultron lite gräsiga toner med mycket fin fräschör i torr, närmast elegant stil. Vinerna är utmärkta att kombinera till småplock, grillad lax, sallader på tonfisk och kyckling eller, som med de vita vinerna, aperitif.

Variation av viner som är utsökta till mat

De röda vinerna får en mer smakrik karaktär, generös fruktighet med inslag av mörka bär, björnbär, skogsbär, lite kryddiga toner, inslag av medelhavsörter och fin balans mellan fräschör, frukt och strävhet.

Men, naturligtvis, variationen är som sagt enorm. Många av vinerna har ju ett alldeles eget uttryck, samtidigt som en viss ursprungstypisk prägel alltid finns där och, framför allt, en mycket druvtypisk ton som ger sig till känna. Några av många anledningar till Pays d’Oc IGP-vinernas imponerande framgångar.

Snabbfakta Pays d’Oc IGP

Pays d’Oc IGP är en skyddad ursprungsbeteckning, det vill säga en kvalitetsmärkning. Alla moment från skörd av druvorna till vinframställningsprocessen, vinifieringen, sker i det berörda geografiska området.

Vinerna präglas av ett varmt och soligt klimat som passar perfekt för odling av en mängd olika druvor.

Pays d’Oc IGP-vinerna kommer från de sydfranska regionerna Languedoc och Roussillon, ett område som sträcker sig från Rhône-dalen i norr till Pyrenéerna i söder.

Det finns en stor mångfald viner tack vare de 58 druvsorter som är tillåtna inom beteckningen. Det betyder att vinmakarna kan vara mycket kreativa, tillverka vin i många olika vinstilar och därför finns det ett Pays d’Oc vin för varje maträtt, tillfälle och plånbok.

Klimatet är perfekt för ekologiskt jordbruk. Pays d’Oc IGP-märkningen är den största beteckningen i Frankrike för ekologiskt jordbruk.

Det produceras både rosa, vita och röda Pays d’Oc IGP-viner.


Pays d’Oc IGP är störst i Frankrike för rosévin, sett till volymen.

Några av de vanligaste blå druvsorterna: Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon, samt Merlot.

Några av de vanligaste gröna druvsorterna: Chardonnay, Sauvignon Blanc, och Rolle (Vermentino).

23 flaskor Pays d’Oc IGP-vin säljs varje sekund runt om i världen.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.