fbpx

Lär dig prova vin: hitta rätt mat

Mat smakar alltid bättre med vin. Och vin bättre med mat. Men då gäller samtidigt att hitta rätt vin. Eller mat. Vinliv ger dig koll på grunderna.

Det finns egentligen ingen genväg. Det gäller att prova sig fram, kombinera, våga och – inte minst – våga göra misstagen. Att servera en söt likör till en köttgryta är tokfel. Det vet de flesta. 

Men varför är det så galet – egentligen? 

Jo, för sötman i vinet tar överhand och tillsammans med konsistensen i får den grytan att smaka precis ingenting. Knappast det som är meningen. 

Det finns däremot några grundregler för hur man ska kombinera. Självklarheter för den invigda, men samtidigt en bra påminnelse.

Tänk på följande:

Sälta i maten
– dämpar känslan av syra i vin
– dämpar känslan av strävhet i vin

Alltså: Välj ett vin med markerad syra om vinet är vitt och därtill strävhet om vinet är rött.

Hetta i matten
– förstärker känslan av strävhet i vin
– dämpar känslan av frukt och sötma i vin

Alltså: Välj ett vin med låg strävhet om vinet är rött och med hög fruktighet och gärna liten fruktsötma om det är rött eller vitt.

Sälta i maten
– dämpar känslan av syra i vin
– dämpar känslan av strävhet i vin

Alltså: Välj ett vin med markerad syra om vinet är vitt och därtill strävhet om vinet är rött.

Hetta i matten
– förstärker känslan av strävhet i vin
– dämpar känslan av frukt och sötma i vin

Alltså: Välj ett vin med låg strävhet om vinet är rött och med hög fruktighet och gärna liten fruktsötma om det är rött eller vitt.

Vinliv tipsar!

Inycon Syrah 2017

Mjuk strävhet, markerad fruktighet, inslag av både choklad, björnbär, kryddor och en liten fruktsöt
ton i avslut.

Passar perfekt till hetare mat som Chili con carne eller den mexikanska smakexplosiva rätten Huevos
rancheros.

Nr 12355 79 kr

Tags: