Mat smakar alltid bättre med vin. Och vin bättre med mat. Men då gäller samtidigt att hitta rätt vin. Eller mat. Vinliv ger dig koll på grunderna.
Det finns egentligen ingen genväg. Det gäller att prova sig fram, kombinera, våga och – inte minst – våga göra misstagen. Att servera en söt likör till en köttgryta är tokfel. Det vet de flesta.
Men varför är det så galet – egentligen?
Jo, för sötman i vinet tar överhand och tillsammans med konsistensen i får den gryta att smaka precis ingenting. Knappast det som är meningen.
Det finns däremot några grundregler för hur man ska kombinera. Självklarheter för den invigda, men samtidigt en bra påminnelse.
Tänk på följande:
Sälta i maten
- dämpar känslan av syra i vin
- dämpar känslan av strävhet i vin
Alltså: Välj ett vin med markerad syra om vinet är vitt och därtill strävhet om vinet är rött.
Hetta i matten
- förstärker känslan av strävhet i vin
- dämpar känslan av frukt och sötma i vin
Alltså: Välj ett vin med låg strävhet om vinet är rött och hög fruktighet och fruktsötma om det är vitt.
Syra i maten
- dämpar känslan av syra i vin
- dämpar känslan av strävhet i vin
Alltså: Välj ett vin med hög syra om vinet är vitt och dessutom gärna med hög strävhet om vinet är rött.
Sötma i maten
- förhöjer känslan av syra i vin
- förhöjer känslan av strävhet i vin
Alltså: Välj ett vin med medelhög syra, markerad sötma och, om vinet är rött, ingen strävhet.