Internationella kändisar som gör eget vin – på riktigt

Svenskt kändisvin säljer som smör. Men rör vi oss ute i den stora världen, ser vi att kändisvin har en helt annan klang. För nu är det på riktigt. Här är de 15 mest kända internationella kändisarna med vin i fokus. 

Snacka om kändisviner. Men på riktigt denna gång, inte ett utlånat ansikte på en vinetikett och en uppdiktad historia om hur vår mesta kändis vandrar i vingården och minutiöst påverkar druvans utveckling till vin. Sitt vin. 

Nej, välkommen till den stora världen där riktiga kändisar gör vin med eget blod, svett och tårar.

Vinliv har listan på de 15 mest kända internationella kändisarna som gör vin, eget vin och det är inte vilket bulkvin som helst. Det är med kvalitet i fokus de flesta jobbar, att sätta avtryck mer än på bankkontot. 

Sam Niell 

Skådespelaren som vi sett i både Jurassic Park och Omen III är sedan mycket länge en stor vinentusiast. Vinegendomen heter Two Paddocks och ligger i Nya Zeeland, därifrån Sam Niell kommer. Och det roligaste av allt: två av hans viner har nyligen lanserats på svenska Systembolaget.

Twopaddocks.com

Andrés Iniesta

Fotbollshjälten från Spanien som gjorde det ikoniska segermålet i VM-finalen 2010. Hans egendom ligger i La Manchuela i spanska inlandet, från hans barndomsby och på spanskt manér är familjen involverad. Vin tillverkas främst på den lokala druvan Bobal men även de internationella Cabernet Sauvignon och Petite Sirah.

Bodegasininesta.es

Drew Barrymore

Vem minns inte storfilmen ET och den lilla tjejen i familjen som utomjordingen hittar ett tillfälligt hem hos? Eller Charlies Änglar. Bland annat. Men nu är det alltså mycket vin på cv:t och hon tillverkar vinet tillsammans med vinmakaren Kris Kato på Carmel Road i Portland, Oregon. Fokus ligger på druvorna Pinot Noir och Pinot Gris.

twitter.com/barrymorewines

Carole Bouquet

Fantastiska skådespelerska som vi sett i flera klassiker, bland annat Luís Buñuels filmer men också som Bondbrud i For your eyes only som kom redan 1981. Men det är klart, med ett sådant efternamn var det kanske självklart att vin skulle bli födkrok någon gång under hennes livstid. Redan 2005 grundade hon vineriet Maison Carole Bouquet på den italienska ön Pantellería. Bara det är imponerande!

Ernie Els

Den sydafrikanska golfaren, vinnare av fyra Masters, och som går under smeknamnet The Big Easy, har länge producerat fantastiska viner i sitt hemland Sydafrika. Han har också en restaurang i Stellenbosch dit folk, både vin och golfentusiaster vallfärdar. Förebilderna hittar han i Bordeaux och följdriktigt är det Cabernet Sauvignon som är favoritdruvan.

ernieels.com

Brad Pitt & Angelina Jolie

Vad kan sägas om skådespelarparet, ett tag världens mest kända äktenskap, som inte redan sagts? Men alla kanske inte vet att de trots separation driver vingård i södra Frankrike tillsammans och med benägen konsultation av kända vinmakaren Marc Perrin. Här är det framför allt rosévin som gäller, ett av världens bästa, Mirabell som dyker upp på svenska marknaden lagom till högsäsongen.

m.familleperrin.com

Dwyane Wade

Forna NBA-proffset som älskar vin, i synnerhet de röda, eleganta vinerna från Napa Valley. Följdriktigt införskaffades för snart tio år sedan en dylik i just Napa Valley där han tillsammans med ikoniska vinmakaren Jayson Pahlmeyer. Och det är en kombination som fått vinvärlden att häpna. Världens behöver helt enkelt fler Cabernet Sauvignon-viner av högsta klass.

www.dwadecellars.com

Francis Ford Coppola

Den Oscarsbelönade filmregissören som kanske är ett av de tyngsta namnen när det kommer till vin och kändisskap. Men det kanske är orättvist att sätta epitetet kändis på denna man som tillverkat vin i många år och gjort det nästan lika bra som han regisserat klassiker som Apacalypse Now och Gudfadern-trilogin. Även dessa viner hittar vi ibland i Sverige. 

francisfordcoppolawinery.com

Nancy Peolosi

Superaktuella talmannen i det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, är inte bara en hårdför kritiker mot Donald Trump, hon tillverkar också vin när hon tar ledigt från politiken. Hon äger faktiskt två vinerier, både i Kalifornien, och säljer även druvor till granproducenterna. De sägs vara några av de mest inkomstinbringande egendomarna. Vi säger grattis!

skellengerlane.wordpress.com

Sting

Rockstjärnan med ikonstatus kan inte bara producera oförglömliga melodislingor, även hans vin blir mer och mer känt världen över. Vingården, Villa Il Palagio, hittar vi strax utanför Florens i Italien och införskaffades redan på 90-talet. Utöver utsökt vin på både internationella och lokala druvor produceras också både honung och riktigt god olivolja. 

il-palagio.com

Antonio Banderas

Spanska skådisen känd från otaliga Almódovar-filmer och storfilmen Zorro, äger en vingård i Ribera del Duero i Spanien, Anta Natura. Han köpte den för den internationella potentialen vinerna hade och är på plats flera gånger per år för att ha koll på utvecklingen. Fokus ligger på ursprungstypiska viner på druvan Tinto Fino. Vinerna har sedan köpet 2009 fått flera fina utmärkelser.

Madonna

Klart Madonna ska ha en vingård, med det italienska  ursprung hon har. Och mycket riktigt, den hittar vi i Michigan, en vingård under namnet Ciccone Vineyard and Winery som främst hennes pappa driver. Oklart hur ofta hon är där, men vin gillar hon, det vet vi. Och med den exponeringsytan vore det snarare dumt att inte producera vin. Stor variation viner, dessutom.

cicconevineyard.com

Donald Trump

Tyvärr har vi inte smakat vinerna från forna presidenten Donald Trump men ursprunget är Virgina och vingården drivs idag av hans son Eric. För fem, sex år sedan fick vinerna både höga ratings och viss berömmelse. Kanske är vingården en alldeles utmärkt plats för den kontroversiella figuren den forna presidenten är. Någon som vågar ta sig an hans viner?

trumpwinery.com

George Lucas

Stjärnregissören i dubbel bemärkelse och kallar man sin vinegendom för Skywalker Vineyards, vet man precis hur rida på sin berömmelse efter filmer som Indiana Jones och i synnerhet Star Wars. Regissören har sin egen vingård norr om San Francisco där han producerar en rad olika spännande viner som går att köpa via hans hemsida.

skywalkervineyards.com

Gérard Depardieu

Till sist men inte minst, långt därifrån har vi den väldige franska skådespelaren som länge varit en stor aficionado av både mat och vin. Hans mest kända vingård hittar vi i södra Frankrike, Château de Tigne, men han ska också vara hel- eller delvisägare till flera vingårdar runt om i vinvärlden. Var för övrigt under sina unga år ihop med Carole Bouquet (se ovan).

chateaudetigne.com

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.