fbpx

Italien mest populära vinlandet!

Det går i vågor. Ena året är det Sydafrika, andra Spanien. Men Italien har lyckats placera sig i topp flera år i rad nu över svenskarnas favoritland. Hemligheten stavas…

Visst är det så att italienskt vin alltid varit populärt i Sverige. Men aldrig som nu. Nästa var tredje flaska rött vin vi köper på Systembolaget är från apenninska halvön. En helt galen dominans.

Visst hamnar Frankrike på andra och Spanien på tredje plats, men de är långt efter.
Men vad är det som gör Italien så populärt? Dels har vi vår generella längtan efter italiensk mat- och vinkultur, dels och kanske viktigare, har vi några storsäljande vinområden som säljer enorma mängder till den svenska marknaden.

Tänk prosecco, amaroneviner, viner från Piemonte och de uppsötade vinerna från södra delen av Italien. Oavsett vad vinsnobbarna tycker, är det vin som når folkhemmet. För vi ser knappast något tecken på avmattning. Tvärtom. Nu börjar ju många svenska vinkonsumenter snegla rejält mot Barolo och Barbaresco, dyra områden med komplexa viner. Knappat mainstream. Så stark är alltså vurmen för italienskt vin.

Det är bara att gratulera. Både Italien och Sverige. Congratulazioni!

Andelen i procent

Italien 28,3 %
Frankrike 13,6 %
Spanien 11,6 %
Sydafrika 10,4 %
Australien 7,8 %
Chile 7,0 %
USA 5,8 %
Tyskland 3,6 %
Portugal 3,5 %
Argentina 2,4 %