Italien mest populära vinlandet

Det går i vågor. Ena året är det Sydafrika, andra Spanien. Men Italien har lyckats placera sig i topp flera år i rad nu över svenskarnas favoritland. Hemligheten stavas…

Visst är det så att italienskt vin alltid varit populärt i Sverige. Men aldrig som nu. Nästa varannan flaska rött vin vi köper på Systembolaget är från apenninska halvön. En helt galen dominans.

Nu hamnar visserligen de andra stora vinländerna Frankrike på andra och Spanien på tredje plats, men de är långt efter.

Men vad är det som gör Italien så populärt?

Dels har vi vår generella längtan efter italiensk mat- och vinkultur, dels och kanske viktigare, har vi några storsäljande vinområden som säljer enorma mängder till den svenska marknaden.

Tänk prosecco, amaroneviner, viner från Piemonte och de uppsötade vinerna från södra delen av Italien. Oavsett vad vinsnobbarna tycker, är det vin som når folkhemmet.

För vi ser knappast något tecken på avmattning.

Vurmen för italienskt vin

Tvärtom. Nu har ju många svenska vinkonsumenter börjat snegla rejält mot Barolo och Barbaresco, dyra områden med komplexa viner. Knappat mainstream. Så stark är alltså vurmen för italienskt vin.

Och när vi ändå är inne på Piemonte… där vi också hittar det intressanta druvan Dolcetto som ger viner med mer direkt karaktär, viner man ska avnjuta tidigt, inte nödvändigtvis behöva lagra i tio år. Inte minst viktigt.

Toscana befäster sin position, klassviner på internationella druvsorter eller governo-viner tillverkade på torkade druvor. Allt går hem.

Även vitt vin från Italien

Och så förstås: nu kommer de vita vinerna från Italien. Ännu så länge ligger marknadsandelen i Sverige på en försiktig tredjeplats. Men vi ser hur andelarna ökar i takt med bättre viner och större nyfikenhet från svenska konsumenter.

Unikt, personligt och med spännande druvor. Det är vad vi har framför oss från italienskt vin, både vitt och rött, bubbel och sött.

Och det är bara att gratulera. Både Italien och Sverige.


10 mest populära vinländer i Sverige 2020

Italien 27,1 %

Frankrike 14,7 %

Spanien 12,2 %

Sydafrika 9,2 %

Australien 6,9 %

Chile 6,5 %

USA 5,8 %

Portugal 4,9 %

Tyskland 3,8 %

Argentina 2,7 %


Vinliv tipsar!

Ecoltura Spago

Rött, soldränkt vin från Apulien i södra Italien på de lokala druvsorterna i hållbart box-format.

Mustigt, solvarmt rött vin med kryddiga toner, smakintensivt, medelfylligt med både mocka och kakao, mjuk strävhet som ger vinet en fin balans.

Det här vinet dricker jag gärna till en smakintensiv pastarätt, gärna med grillad aubergin och soltorkade tomater eller till en vegetarisk gryta med massor av örter.

Johan Franco Cereceda

Nr 50386 • 259 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.