Till lamm, till lax, eller när som helst. Under påsk dricker vi mer vin är normalt. Ledigheten gör sitt, liksom de goda rätterna vi längtat efter. Men det är inte bara det som gör påsken till vinets högtid.
Påsken är den största kristna högtiden och firas till minne av Kristi uppståndelse. I de katolska länderna är detta den största högtiden som firas med både processioner och fest. Inte minst kring matbordet. Men även i Sverige lägger vi stor vikt vid denna högtid.
Det är framför allt tre ingredienser som dukas fram på matbordet: lamm, lax och ägg. Och vin, mycket vin. Påsken har kommit att bli vinets högtid då jul och midsommar fortfarande domineras av både öl och snaps. Men tacka maten för det.
Påsken, maten och vinets högtid
Det talas om en delikatessens högtid, trots anledningen varför vi egentligen firar påsken. Även om vi delvis har samma mat som både under jul och midsommar, skiljer den sig. Och det är just tack vare att lamm och fisk är huvudrätterna i de viktigaste måltiderna. Och ägg förstås, även om vi normalt också är ett äggälskande folk.
Att många i Sverige äter fisk och då i synnerhet lax i stället för kött på långfredagen, som i katolsk tid var en fastedag, är bara ett av många exempel på hur de katolska traditionerna håller sig kvar.
Långfredagens lax till vitt vin
Det kan vara allt från ugnsbakad lax, smörstekt till kall- eller varmrökt. Och det gillar vi att skölja ner med ett glas vitt vin. Ofta är det på druvan Chardonnay, en druvsort som är närmast som skapad för de friska tillbehören till fisken och som med sin nötiga, lätt smöriga ton och härliga syra dessutom gifter sig utomordentligt till fiskens feta toner.
Är den varm- eller kallrökt föredrar vi ett vin med markerad fräschör och rena, kanske minerala toner. Då är ett vin på en Riesling mycket väl anpassad.
Lamm bästa maten i påsk
Traditionen med påskalamm spåras historiskt till det judiska påskfirandet, men också till det kristna. Samtidigt har lamm på det svenska påskbordet funnits i mindre än hundra år. Det var först på 1900-talet som påskalammet hamnade som central rätt på det svenska påskbordet. Det av mer praktiska skäl.
I länderna kring Medelhavet är lammen färdiga för slakt vid påsk. Och det var först när vi i Norden kunde importera lamm från Nya Zeeland som det blev en del i vår tradition. Men den är här för att stanna. Närmare var tredje lamm som äts i Sverige under ett år sker under påskhelgen.
Lammsteken till ett glas rött
Nu njuter vi för fullo. Rött vin blir en favorit under påsken och klassiker som lagrade röda viner från Rioja eller exklusiviteter från Bourgogne hamnar allt som oftast på matbordet. Vi gillar vår lammstek och varierar recepten på otaliga sätt, blandar in nya, spännande kryddor och serverar lammet med nyfunna tillbehör.
Vi ser också att det säljs omkring än femtio procent mer vin under påskhelgen än normalt, trots konkurrens från påsköl. Förra året såldes det exempelvis närmare 5,5 miljoner liter, en ökning med tio procent mot året innan. En normalvecka säljs det på Systembolaget omkring 3,8 miljoner liter vin.
Från förbjudet till älskat ägg
Men hur kommer det då sig att äggen har en sådan självklar plats på påskbordet? Jo, när Sverige var katolskt, var nämligen ägg förbjuden mat under fastan. Men sedan, när vi fick börja äta ägg igen, gjorde vi det med besked.
Det fanns nämligen hur mycket ägg som helst eftersom hönorna börjat värpa igen efter vinterns uppehåll.