Publicerat 5/5 - 2020

Vin som förlänger livet

Det är inte bara gott och passar perfekt till mat. Det är nyttigt också, rena rama hälsokuren enligt vetenskapen. Vi pratar om vin, om rött vin som förlänger livet.

Vi vet hur det är, hur ljudet av vinkorken som dras ur flaskan får oss att le, det där härliga ploppet. Det låter ungefär som… äntligen!

Vi ser plötsligt framför oss ett fint dukat middagsbord, tända ljus, servetter i tyg, det är lagom dunkelt som vid en första date och det luktar gott.  De höga vinglasen skvallrar om en lång kväll, flera rätter, ett förtroendeingivande samtal.

Visst, det finns en baksida, det gör det alltid: alkohol som är beroendeframkallande. Men om vi istället vänder på det vet vi att vin, framför allt det röda, är nyttigt. I lagom mängder. Det säger vetenskapen.

En rad studier har under flera års tid visat att det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Nu finns studier publicerade i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology som visar att vin dessutom är bra för magen. Anledningen är den stora mängd polyfenoler som går att hitta i vin.

Poly…?

Jo, polyfenoler är en antioxidant och det som ger frukter, bär och grönsaker sin färg, doft och smak. Rena rama hälsokuren med andra ord.

Kan vara värt att tänka på när du tar dig en klunk eller två.

Polyfenoler var det. 

Värt att skåla för.

Vinliv tipsar!

Casa Vinironia Rosso Grande 2019

”Rött vin från södra Italien där det tillverkats vin i flera tusen år och där man idag blandar olika kulturer..

Vinet har inslag av svarta vinbär, mycket frukt med liten varm ton, kryddig, Medelhavsörtig karaktär och i avslut en ton av mogna lingon och tranbär.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en pasta bolognese eller en pizza med salami och ruccola på. Eller varför inte till kyckling i ugn som serveras med grillad polenta.”

Johan Franco Cereceda

Nr 71335 • 79 kr 1 liter

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.