Vin som förlänger livet

Det är inte bara gott och passar perfekt till mat. Det är nyttigt också, rena rama hälsokuren enligt vetenskapen. Vi pratar om vin, om rött vin som förlänger livet.

Vi vet hur det är, hur ljudet av vinkorken som dras ur flaskan får oss att le, det där härliga ploppet. Det låter ungefär som… äntligen!

Vi ser plötsligt framför oss ett fint dukat middagsbord, tända ljus, servetter i tyg, det är lagom dunkelt som vid en första date och det luktar gott.  De höga vinglasen skvallrar om en lång kväll, flera rätter, ett förtroendeingivande samtal.

Baksidan är alkohol

Visst, det finns en baksida, det gör det alltid: alkohol som är beroendeframkallande. Men om vi istället vänder på det vet vi att vin, framför allt det röda, är nyttigt. I lagom mängder. Det säger vetenskapen.

En rad studier har under flera års tid visat att det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Nu finns studier publicerade i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology som visar att vin dessutom är bra för magen. Anledningen är den stora mängd polyfenoler som går att hitta i vin.

Poly… vaddå?

Jo, polyfenoler är en antioxidant och det som ger frukter, bär och grönsaker sin färg, doft och smak. Rena rama hälsokuren med andra ord.

Kan vara värt att tänka på när du tar dig en klunk eller två.

Polyfenoler var det. 

Värt att skåla för.


Vinliv tipsar!

Mr Red by Camilla Läckberg

Rött vin på hållbar box, ett vin från vingårdar i Romagna i mellersta Italien.

Vinet har en utpräglad fruktig smak, inslag av både julkryddor, röda och blåa bär i ugn stil, lite kryddiga toner, klunkvänligt med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till italiensk antipasti, skinka, ost, oliver, ett rustikt bröd eller till en härlig lammstek som serveras med klassiska tillbehör. 

Johan Franco Cereceda

Nr 51590 • 229 kr

Nästa artikel
Sådan är Vinlivs medlem
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.