Publicerat 24/6 - 2020

Röda Rhônes vita viner

Rhône i södra Frankrike är känt för sina röda viner. Därför är det lätt att missa de vita vinerna. Gör inte det! Här finns nämligen massor av gott, egensinnigt och perfekt till höstens härliga skaldjur. 

Rhône må ha hamnat i skuggan av de båda franska vingiganterna Bourgogne och Bordeaux. Samtidigt är Rhône en av världens bästa vinregioner och förtjänar all uppmärksamhet. Mångfalden är närmast obegripligt stor och när det kommer till kvalitet är det få områden i världen som ens kan mäta sig med de röda vinerna på Syrah och Grenache. Men även på de vita vinerna, från norr till söder, från Condrieu till Luberon.

Men vi börjar från början: Vad är Rhône?

Den väldiga vinregionen hittar vi mellan städerna Lyon i norr och Marseille i söder. Inom ett område på omkring 70 000 hektar (Bordeaux har hela 125 000 hektar och Bourgogne knappa 28 000) hittar vi 30 vindistrikt, 27 olika druvsorter, de flesta i södra delen och vintyper som lätt till kraftigt rött, rosé i olika nyanser, svalt vitt till kraftigt dito och mousserande av lite olika karaktärer. Men även sött och en del starkvin.

Rhône exporterar 33 procent av omkring 400 miljoner flaskor som produceras årligen där Sverige hamnar på topp tio bland de viktigaste marknaderna. 

Tio procent av odlingsmarken är ekologiskt certifierad och i Rhône finns över 5 000 producenter där man producerar vim som idag uppskattas mer och mer på den internationella vinmarknaden.

Det finns med andra ord en mångfald som är imponerande och överraskande i samma andetag. Att då prata om Rhôneviner innebär att vi talar om en mängd olika viner även om det är några som sticker ut, både när det kommer till kvalitet och renommé. 

I södra Rhône hittar vi Châteauneuf-du-Pape som sedan tidernas begynnelse haft en särställning internationellt, Tavel för sina roséviner, men som idag har stora problem eftersom det vinet är av lite kraftigare karaktär och i norra delen, där några av världens främsta vindistrikt återfinns, har vi Hermitage, Côte-Rôtie och Cornas. 

För att nu nämna några.

Att samtidigt hitta fantastiska vita viner i södra Rhône är en enorm bonus, i synnerhet då detta vin är kvar att upptäcka. Det är ju normalt inget vi hart förknippat med Rhône, här är det ofta rött på vinkartan. 

Men det är alltså bara en del av sanningen.

Vin blanc, från Rhône var det.

Perfekt till höstens fest på skaldjur.

Vinliv tipsar!

Côtes du Rhône Blanc Grand Veneur Organic Reserve

“Mycket intressant vin, lagom till skaldjurssäsongen, från södra Rhône, Frankrikes mest expansiva vinområde.

Det här vinet dricker jag gärna till gratinerade havskräftor, smörstekt torsk med gräddig sås eller till färska räkor med traditionella tillbehör.”

Johan Franco Cereceda

Nr 74344 • 115 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.