Röda Rhônes vita viner

Rhône i södra Frankrike är känt för sina röda viner. Därför är det lätt att missa de vita vinerna. Gör inte det! Här finns nämligen massor av gott, egensinnigt och perfekt till höstens härliga skaldjur. 

Rhône må ha hamnat i skuggan av de båda franska vingiganterna Bourgogne och Bordeaux. Samtidigt är Rhône en av världens bästa vinregioner och förtjänar all uppmärksamhet. Mångfalden är närmast obegripligt stor och när det kommer till kvalitet är det få områden i världen som ens kan mäta sig med de röda vinerna på Syrah och Grenache. Men även på de vita vinerna, från norr till söder, från Condrieu till Luberon.

Men vi börjar från början: Vad är Rhône?

Den väldiga vinregionen hittar vi mellan städerna Lyon i norr och Marseille i söder. Inom ett område på omkring 70 000 hektar (Bordeaux har hela 125 000 hektar och Bourgogne knappa 28 000) hittar vi 30 vindistrikt, 27 olika druvsorter, de flesta i södra delen och vintyper som lätt till kraftigt rött, rosé i olika nyanser, svalt vitt till kraftigt dito och mousserande av lite olika karaktärer. Men även sött och en del starkvin.

Rhône exporterar 33 procent av omkring 400 miljoner flaskor som produceras årligen där Sverige hamnar på topp tio bland de viktigaste marknaderna. 

Tio procent av odlingsmarken är ekologiskt certifierad och i Rhône finns över 5 000 producenter där man producerar vim som idag uppskattas mer och mer på den internationella vinmarknaden.

Det finns med andra ord en mångfald som är imponerande och överraskande i samma andetag. Att då prata om Rhôneviner innebär att vi talar om en mängd olika viner även om det är några som sticker ut, både när det kommer till kvalitet och renommé. 

I södra Rhône hittar vi Châteauneuf-du-Pape som sedan tidernas begynnelse haft en särställning internationellt, Tavel för sina roséviner, men som idag har stora problem eftersom det vinet är av lite kraftigare karaktär och i norra delen, där några av världens främsta vindistrikt återfinns, har vi Hermitage, Côte-Rôtie och Cornas. 

För att nu nämna några.

Att samtidigt hitta fantastiska vita viner i södra Rhône är en enorm bonus, i synnerhet då detta vin är kvar att upptäcka. Det är ju normalt inget vi hart förknippat med Rhône, här är det ofta rött på vinkartan. 

Men det är alltså bara en del av sanningen.

Vin blanc, från Rhône var det.

Perfekt till höstens fest på skaldjur.

Vinliv tipsar!

Légende de Bonpas

Superläckert vitt vin från södra Rhône på favoritdruvorna Vermentino, Grenache Blanc med flera. Helt enkelt en riktig läckerbit.

Massor av skön tropisk frukt med inslag av både honungsmelon, örter, nektarin, päron och med fin skärpa i sin lätt syrliga, friska karaktär. 

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en fiskgryta, grillade skaldjur eller en pasta med syrlig tomatsås, lite hackad paprika och rikligt med parmesan.

Johan Franco Cereceda

Nr 78329 • 95 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.