Det här dricker vi 2020

Trendkänslig eller bara ängslig när det kommer till vin? Då ska du fortsätta läsa, för här avslöjar Vinliv vad som är helt rätt att dricka nästa år.

I Sverige skryter vi med att vara trendsättande när det kommer till vin. Förklaringarna är många, bland annat att vi inte är ett vinproducerande land (fel), att vi har bra vin från hela världen (fel) och att vi väljer utifrån egen smak och inte vad andra dricker (fel).

Sverige har idag en mycket intressant vinproduktion i framför allt södra delen av landet. Vi saknar fortfarande bra viner från Indien, Kina, Japan och några andra länder som idag tillverkar spännande viner. Och att vi väljer själva… nix, skulle inte tro det, idag ska alla tydligen dricka Barolo, ”för det har vi ju egentligen alltid älskat”.

En smula ängsligt? You bet.

Så det är lika bra att vi avslöjar vad du ska dricka under 2020 så att du inte behöver tappa ansiktet i trendängsliga sammanhang.

1. Alkoholfritt där smaken är viktig, det får gärna vara intressanta smakupplevelser. Viktigt är att användningsområdet är stort och att drycken också passar till mat.

2. Rosa, rosa, rosa, oavsett om det är vin, drinkar, gin(!) eller annan dryck. Vi älskar färgen och inser att den gör sig riktigt bra i ett tjusigt glas. Samtidigt signalerar den fest.

3. Vin från östra Europa och länderna kring Svarta havet och det är inte lite tack vare Georgien och Armenien som nu placerat sig på kartan för den moderna vinkonsumenten. Det tog bara 7000 år.

4. Bubblor från hela världen, där vi hittar spännande alternativ till dyr champagne, söt prosecco och cava som gått vilse i nya klassificeringar. Manegen är krattad.

5. Vin i hållbara förpackningar som box, tetra, PET-flaskor, vin som ska konsumeras inom några månader, icke lagringsbart vin, utan där hållbarhet och låga transportkostnader står i fokus.

Och till sist en bubblare:
Vin på burk. Jo, vi skakar förfärat på huvudet åt eländet men ser samtidigt hur marknaden växer. Det är bekvämt, har låga transportkostnader och så är det portionsförpackat. Blir inte bättre. Eller?

Vinliv tipsar!

Perfect Day Pink Bubbles

“Ett bubbelvin från Italien på druvan Sangiovese. Vinet har en uppfriskande fruktsöt ton med inslag av smultron, jordgubbar, persika i balanserad stil med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif i trevligt sällskap eller till små snittar på fisk, skaldjur eller kallskuret. Ett perfekt mingelvin som får mig att längta till sommaren.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 74841 •  89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.