Merlot – allt du skulle vilja veta om kultdruvan

Få druvor har revanscherat sig som den kultdruvan Merlot. Från att ha ryckts upp i förtid i början på 2000-talet är den tillbaka. Och det med besked, världen över. Vinliv förklarar varför.

Den bästa förklaringen till att Merlot återhämtat både sitt värde och sin odlingsareal världen över är mycket enkel: det är en veritabel kvalitetsdruva vi har framför oss. 

Varför tappade de då i omfång? Jo, en replik i filmen Sideways lyckades skapa förvirring.* Och producenter i USA var snabba att hänga på anti-trenden.

Snacka om revansch

Men det dröjde inte länge innan många insåg att det gått vilse i vingården. Det fanns ju knappas fog för kommentaren och istället var det flera vinmakare som istället kavlade upp ärmarna.

Idag har Merlot revanscherat sig på alla plan och borta är tvivlet. Snarare har det visat sig att druvsorten blivit mer respekterad de senare åren, mycket tack vare fantastiska endruvsviner från flera vinländer världen över som visar att den inte behöver blandas ut med storheter som Cabernet Franc eller Cabernet Sauvignon.

Merlot ger viner med…

För några decennier sedan var Merlot en kompletterande druva i Bordeauxblandningar. Idag ser vi att den står sig som endruvsvin där vi hittar en rad olika stilar. Dels de fruktorienterade, drickvänliga viner, gärna från Nya världen eller södra Frankrike, till de mer komplexa från respekterade områden som också jobbar mycket med inspiration från Bordeaux. 

Nu är vinerna stringenta med tydlig struktur, smakintensiva med fin syra och gärna med en touch av ek. Låter vi dessutom dessa viner vila några år i källaren växer djupet och framför oss har vi viner i världsklass.

Doft och smak

Vi talar om an aromatisk druva som när det står på egna ben har både doft och smak av svarta och röda vinbär, ceder, plommon, svartpeppar, en härligt matbitter ton, den är sträv, har karaktär och det men tidigare sa, att allt det Merlot har, har Cabernet Sauvignon mer av, är alldleles för enkelt. 

Merlot står helt enkelt på egna ben och det är bara att vända sig till innovativa vinproducenter som skapar riktigt gott vin med massor av druvkänsla.

Merlot passar till 

Ett enkelt vin på Merlot med sin struktur och gärna matbittra ton kräver nötkött, lamm eller fläsk med lite fetare tillbehör och liten sötma. En mustig lasagne, gärna vegetarisk, eller en smakrik pasta med köttfärssås är riktigt bra.

Även de mer komplexa vinerna vill jobba mot just proteiner och fet mat så här är det mer fråga om finess på samma matförslag än självklara kombinationer. För att få ut de bästa synergierna ska man jobba lite i köket och gärna addera lite syrliga tillbehör som matchar vinets friska karaktär. 

Merlot i Italien

Vi vet att druvan gärna står på egna ben, att den odlas lite runt om i världen. Men att den hittat ett prefekt habitat i norra Italien kanske kommer som en överraskning. I Venetoregionen, känd för sina kraftiga amaroneviner, sin prosecco och sitt söta recioto-vin, hittar vi sedan en tid ett riktigt bra exempel på Merlotvinet när det är som bäst. det är producenten Zenato som ligger bakom detta vin av högsta kvalitet.

Druvan har ju odlats i Toscana sedan tidigare men där har den alltid haft en kompletterande roll i balnd viner. I Zenatos händer är det något helt annat.

Merlot world wine

Kända områden: Bordeaux och Languedoc i Frankrike; Toscana i Italien, North Coast i Kalifornien, Washington State USA; Maule och Colchagua i Chile; Western Australia i Australien; Hawke’s Bay i Nya Zeeland.

Serveringstemperatur: 16° C

Passar till: nötkött och lamm med feta tillbehör, hårdostar, grytor, mustiga pastarätter, hamburgare eller charkuterier

Klassiska viner: Merlot ingår nästan alltid i de berömda vinerna från Bordeaux och är faktiskt den mest odlade druvan i hela regionen. 

*”Om någon beställer in ett glas merlot går jag därifrån.” Huvudrollsinnehavaren Miles inför en dubbeldate med sin vän.


Vinliv tipsar!

Zenato Garda Merlot 2016

Det här vinet är något så spännande (och ovanligt) som ett vin tillverkat på druvan Merlot, som alltså odlas sparsmakat även i norra Italien. Här med absolut bästa resultat.

Vinet har en elegant balans, markerad komplex karaktär, intensiv fruktighet i ungdomlig stil, inslag av mörka bär, körsbär, blåbär, liten fatton med vaniljsötma med finess och en riktigt fin balans i avslut.

Det här viner dricker jag mycket gärna till en elegant kötträtt som serveras med lite fräscha, syrliga tillbehör. Eller till italienska hårdostar med liten sälta.

nr 32224 • 149 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.