Vin på Primitivo – bästa vinet från Puglia

När det kommer till södra Italien, har druvan Primitivo verkligen en särställning. Vinerna får en härligt solvarm, fruktig och drickvänlig karaktär. Men druvan är inte så enkelspårig som kritikerna vill mena. Nu när många producenter dessutom kalla druvan Zinfandel…

Plötsligt pratade alla Primitivo. Systembolagets sortiment hade flest viner på druvan i världen, till och med fler än vad som fanns i södra Italien, sa de syditalienska vinproducenterna. Här kom en helt ny druva som står bakom det ena härliga vinet efter det andra. Och det bästa av allt – de kostade nästan ingenting alls.

Så kan man bästa beskriva det skälvande decenniet 1990, när denna druva gjorde storstilad entré på den svenska marknaden. Detta vid en tid då kunskapen om druvor var ytterst… begynnande. Men det skulle det bli ändring på.

Alla älskar Italiens Primitivo

För nu plötsligen visste alla vad detta italienska vin innehöll. Så var ju inte fallet med vinerna från Chianti eller Veneto, ofta blandviner på flera lokala druvor vars namn dessutom var svåra att utala. Pri-mi-ti-vo, inget kunde vara lättare.

Men det var ju inte bara druvans namn som vatr lätta att tycka om. Vinerna på denna dsruva var ju som kppt och skuren för en nymornad vinentusiast som många av oss var på 1990-talet. Tänk på att det var först i slutet på 1970-talet vi drack mer vin än brännvin. I volym!

… och alla älskar Puglia

Det var nu inte bara druvan och vinet vi blev överförtjusta i. Även regionen Puglia, eller Apulien på svenska, fick sin släng, alla längtade till södra Italien. Till hela Italien och åter hade italienarna visat det de är bäst på: att få oss att älska landet.

Bilden av Italien är ju fortfarande härliga långluncher med den stora familjen, i fantastisk miljö, det är alltid varmt väder och alla äter pasta, jämt, perfekt dessutom till ett glas på Primitivo.

Primitivo på Systembolaget

Det fanns på det svenska monopolet en enorm mängd viner på druvan och som det sålde. Så här i efterhand var det ju en och samma vintyp, ett mycket konsumtionsvänligt vin, men det var samtidigt det vinet som lite introducerade många till det italienska vinundret.

Först efter några år riktades kritik mot Systembolagets enahanda sortiment av volymviner. Kritiken kom från flera håll, dels vinkritiker, dels italienska producenter i andra vinområden som kämpade för att kunna armbåga sig in i det statliga monopolets vinbutiker.

Ju längre tiden gick och ju mer vurmen för denna druva ökade, desto närmare kom vi en vändning. För till slut var det många som tröttnade på de enahanda vinerna och ville ha annat. Och så är det, trend blir folkrörelse och då vill många vidare.

Bästa vinerna på Primitivo

Många producenter var snabba att uppfatta detta och började då tillverka mer komplexa viner, viner som inte bara hade solvarm frukt och eldig karaktär, utan även lokal prägel, strävhet, fräschör och snygg balans.

Frågan är om det inte var för sent. Får fler vinkonsumenter vittnade nu om druvans enkla framtoning och missade kanske den nya vågen av Primitivo-viner, som naturligtvis var minimal i jämförelse.

Och så kom det ju samtidigt massor av spännande vin från andra håll i världen. Inte minst ett vin från Kalifornien på druvan Zinfandel… som visade sig vara samma druva som Primitivo.

Högst rankat – Primitivo di Manduria

Det fanns och framför allt finns ett område som sticker ut i denna mängd av viner, det distrikt som går under namnet Primitivo di Manduria i närheten av staden Salento. Här tillverkas mycket spännande viner, med både komplexitet och värma. Några producenter tar ut svängarna enormt och det kan bli hur intressant som helst.

Men vad det framför allt ger är en skjuts till de andra producenterna som vågar experimentera, vågar dra ner skördeuttaget och vinifiera mer precist. Allt för att tillverka godare viner, bättre viner men fortfarande till priset av inte mycket.

Där är vi nu. Med en imponerande mångfald.


Vinliv tipsar!

Zin

Spännande rött från södra Italien på druvan Zinfandel som lokalt också kallas Primitivo.

Vinet har en utpräglad fruktkaraktär, inslag av mörka körsbär, skogsbär, björnbär, liten anstrykning av vanilj, kakao i solvarm stil med lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till grillad T-bonesteak, ribs eller till en rejält mustig vegetarisk lasagne med massor av härliga örter som serveras till en sallad med mogna körsbärstomater.

nr 53311 • 249 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.