Bästa druvan i vin från Sverige

Svenskt vin blir bara bättre och bättre. Tacka Solaris för det! Solaris? Jo, det är en grön druva som är närmast perfekt för svenska förhållanden.

Det finns idag över 80 vingårdar runt om i södra Sverige. Den nordligaste ligger utanför Flen men söderut ligger de som ett pärlband vid Sydkusten. Här är också, liksom i andra delar av Sverige där det produceras vin, Solaris kung i vingården.

Solaris är en grön druvsort som har blivit lite av en svensk specialitet. Den är framtagen av vininstitutet i Freiburg, Tyskland. Druvan är en korsning mellan flera olika druvsorter som i sin tur är korsningar.

Klimat är hela grejen

Hur som helst är druvsorten framtagen för att klara svalare klimat. Och det är det som är hela grejen. Anpassning till klimat är viktigt.

Som druva ger den viner med tropiska toner som honungsmelon, banan samt en del kryddiga, parfymerade karaktärer. När druvorna skördas sent får vinerna en fruktsöt ton. Då känner vi igen dofter och smaker som honung, nötter och mer mogna tropiska frukter.

Svenska förhållanden…

En stark anledning till att den trivs i det svenska klimatet är att den är resistent mot fukt, vilket är helt nödvändigt i det svenska klimatet. Den har också en kort växtperiod, också det nödvändigt i svenska förhållanden.

Ska man matcha mat med viner på Solaris gäller det att matcha friskt, alltså fräsch mat med syrliga inslag. Sushi, räkor, alla slags skaljdur, vit fisk med citrussyrliga såser är klassiskt.


Vinliv tipsar!

Solaris Vingården Stora Boråkra

Doftrik med massor av fräschör, inslag av äpplen, vita päron, citrus, fläder och krusbär.

Balanserad smak med markerad fräschör, toner av ung, grön frukt, kryddig, fläder, rabarber, krusbär och citron i fint sammansatt smak med medellång eftersmak.

Passar perfekt till grillade havskräftor med några droppar citron på som serveras till en enkel grönsallad.

nr 33717 • 172 kr

Nästa artikel
Så tillverkas rosévin
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.