Sverige ett vinland att räkna med

Va?! Svenskt vin, finns det? Har påven en löjlig hatt? Jo, det finns. Och som det finns! Massor av intressant vin som numera överraskar med sin mycket höga kvalitet.

För några år sedan skrev jag en artikel med rubriken Skrattar bäst som skrattar sist. Den handlade om svensk vinindustri, hur flera i branschen ondgjorde sig över den dåliga kvaliteten vinerna hade. Men artikeln handlade också om framtiden för svenskt vin. Vi var några som trodde på den. Och se vad vi har idag!

Men lägstanivån?

Visst, den lämnar en del att önska om vi ser till lägstanivån. Och det är en smula dyrt. 

Men om vi istället ser den utveckling som skett det senaste decenniet förstår vi att vinerna, några av dem, kommer att vara i världsklass längre fram. Om vi vill det. För vi konsumenter har ett ansvar. Vill vi ha en svensk vinindustri, ska vi också köpa det vin som släpps på marknaden. Det går inte att sitta och oja sig… om det bara blir bättre så kan jag tänka mig att köpa. 

Klimatet en höjdare

I tidernas begynnelse, för femton år sedan, var det många svenska vinproducenter som klagade över klimatet, att det var för dåligt för att producera vin. Men det handlade snarare om erfarenhet. Att många ställde om från fruktodling till druvodling och vidare förädling.

Idag vet vi ju att förutsättningarna är närmast lysande. Bra klimat, massor av soltimmar under växtsäsongen, faktisk fler än i södra Frankrike, och numera rejält med erfarenhet bland vinbönderna.

Detta på bara ett tiotal år! Det är inget annat än imponerande.

Spännande vinland

Så låt oss fira den svenska vinindustrin som går från klarhet till klarhet.

Dessutom, vinet kommer inte bara att bli ännu bättre, mer och billigare. Sverige kommer också att räknas som ett riktigt, riktigt spännande vinland.

Skrattar bäst som skrattar sist.

Vinodlingar hittar vi framför allt i Skåne, Öland och Gotland

Huvuddruvan är Solaris som ger vitt vin med massor av syra

Mousserande är den stora trenden bland Sveriges vinproducenter

Det är framför allt vitt vin som tillverkas, detta på grund av klimatet

På Systembolaget finns omkring 70 olika viner från Sverige

Vinliv tipsar!

Skepparps Grand Prix Solaris, 2020

Nr 93740 • 299 kr

Härlig fräschör med toner av gröna äpplen, stenfrukter, rabarber, krusbär, svart vinbärsbuske, lime, gyllenbär i uppiggande frisk fruktkompott-stil. Passar perfekt som välkomstbubbel och till lyxsnittar på skaldjur och löjrom.

Pegasus Prestige, 2018

Nr 91108 • 395 kr

Aroamtisk, smakintensiv med massor av frisk fruktsyrlig karaktär, toner av ananas, mango, päron, citrus, lime med markerad syra även i eftersmaken. Utmärkt till en grillad hälleflundra som serveras med kokt färskpotatis, dillsås och grillad citron.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.