fbpx

Sverige ett vinland att räkna med

Va?! Svenskt vin, finns det? Har påven en löjlig hatt? Jo, det finns. Och som det finns! Massor av intressant vin som numera överraskar med sin mycket höga kvalitet.

För några år sedan skrev jag en artikel med rubriken Skrattar bäst som skrattar sist. Den handlade om svensk vinindustri, hur flera i branschen ondgjorde sig över den dåliga kvaliteten vinerna hade. Men artikeln handlade också om framtiden för svenskt vin. Vi var några som trodde på den. Och se vad vi har idag!

Visst, den lämnar en del att önska om vi ser till lägstanivån. Och det är en smula dyrt.

Men om vi istället ser den utveckling som skett det senaste decenniet förstår vi att vinerna, några av dem, kommer att vara i världsklass längre fram. Om vi vill det. För vi konsumenter har ett ansvar. Vill vi ha en svensk vinindustri, ska vi också köpa det vin som släpps på marknaden. Det går inte att sitta och oja sig… om det bara blir bättre så kan jag tänka mig att köpa.

I tidernas begynnelse, för femton år sedan, var det många svenska vinproducenter som klagade över klimatet, att det var för dåligt för att producera vin. Men det handlade snarare om erfarenhet. Att många ställde om från fruktodling till druvodling och vidare förädling. Idag vet vi ju att förutsättningarna är närmast lysande. Bra klimat, massor av soltimmar under växtsäsongen, faktisk fler än i södra Frankrike, och numera rejält med erfarenhet bland vinbönderna.

Detta på bara ett tiotal år! Det är inget annat än imponerande.

Så låt oss inte bara fira den svenska nationaldagen, som vi inte ens vet riktigt varför vi firar, annat än att vi gillar Sverige. Låt oss samtidigt fira den svenska vinindustrin som går från klarhet till klarhet.

Dessutom, vinet kommer inte bara att bli ännu bättre, mer och billigare. Sverige kommer också att räknas som ett riktigt, riktigt spännande vinland.

Skrattar bäst som skrattar sist.

Fotnot. Sveriges nationaldag firar vi den 6 juni då det var detta datum år 1523 som Gustaf Vasa kröntes samt att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809.

Vinliv tipsar

Mycket frisk i doften, inslag av gröna äpplen, citron, zest, lite kryddor och mineral karaktär.

Balanserad smak med påtaglig frisk ton, fruktig, inslag av gröna äpplen, citrus, lime, kryddor, mineral karaktär och eftersmak i frisk stil.

Passar perfekt till lite Skagenröra på chips med tryffelkryddning.

Pegasus Stål 2016

Nr 31360 236 kr

Doftrik med inslag av äpplen, mandarin, grape, kryddor och en markerad fruktighet i ren stil.

Fruktig med påtaglig fräschör, litet inslag av tropiska frukter, mango, passionsfrukt, örtig med ton av citrus, mineral och bra balans.

Passar perfekt till toast på Kalixlöjrom med klassiska tillbehör.