Lätt att få svindel? Då ska du inte söka jobb här. För på tusentals meter över havet där det odlas vin, är inte bara terrängen eländig och luften tunn, det stupar. Hundratals meter ner. Men spännande är det.
Ett av de allra trendigaste begreppen i vinvärlden idag är höghöjdsodling. Alltså att man låter druvorna växa på hög höjd. Det finns flera fördelar med det.
- Klimatet är avsevärt svalare vilket är bra för fräschören i vinet. För varje 100 meter över havet, blir det omkring en (1!) grad svalare.
- Temperaturen varierar mer under dygnet än vid vanlig höjd. Bra för komplexiteten.
- Luften är tunnare och därmed blir solens exponering kraftigare. Välgörande för vinets fruktighet.
Visst finns nackdelar, inte minst de logistiska och att det är jobbigare att skörda på hög höjd. Men alla älskar ett höghöjdsvin. Och bra blir det. Oftast.
Vinliv listar därför de vinodlingar som ligger bland de högsta i världen. Och att flertalet återfinns i Sydamerika, kanske inte är en högoddsare. Men visste du att i Tibet…
Viña Luracatao, Calchaquí-dalen, Argentina 3 623 möh
Cai Na Xiang, Lhasa, Tibet 3 563 möh
Viña Colomé, Salta, Argentina 3 111 möh
Viña Toropalca, Bolivia 2 850 möh
Viña Chaupi, Tungurauha, Ecuador 2 700 möh
Ao Yun Vineyard, Sangri-la, Kina 2 600 möh
Terror Creek Vineyard, Colorado, USA 2 597 möh
San Francisco de la Horca, Valle Cinto Bolivia 2 410 möh
Gelveri, Turkiet 2 024 möh