Strålande vin till en bättre tisdag

Allt behöver inte vara dyrt och exklusivt. Det svåra är ju snarare att göra ett riktigt bra vin som inte kostar som en utlandsresa och som funkar vilken tisdag som helst. Det är här Lindeman’s viner gör entré.

Vi ställer gärna Gamla världen mot Nya världen. Det betyder i stora drag Europa mot alla andra länder. Mycket för att vinkulturen i Europa är äldre, mer förfinad och bygger på en större kunskap.

Men detta är ju fullkomligt orättvist. Äntligen har vi insett att den uppdelningen inte längre låter sig göras. Flera av Europas tongivande producenter är dessutom avsevärt yngre än många vinhus i exempelvis Australien.

Down under

Och när det kommer till konsumtion, ser vi att samtidigt som den minskar radikalt i nästan samtliga EU-länder, ökar den runt om i andra delar av jordklotet. Down under, eller världen upp och ner.

Vinhuset Lindeman’s är ett spännande exempel som gärna får oss att omvärdera den smått protektionistiska vinfilosofin vi har i Europa. Redan 1843 grundade Henry Lindeman vinhuset och visionen var tydlig redan från start: vin för alla tillfällen.

Kan ju låta som en ganska enkel match. Men att producera vin för direkt konsumtion, alltså ingen lagring i generationer i en lyxig vinkällaren få har, ska vinerna kunna drickas på studs när de lämnat egendomen. Detta, vittnar väldigt många om i vinindustrin, är bland det svårast man kan sy ihop.

Mot hållbarhet

Australien är ju annars ett land som sedan vin började produceras för över 200 år sedan, alltid gått sin egen väg. Moderniseringen med skördemaskiner, ekspån i vin och lagring i jättelika ståltankar, fick varje vineuropé att förfäras. Men det dröjde inte länge tills man i det konservativa vineuropa insåg att den moderna tekniken var ju alldeles förträfflig.

Och pratar vi ytterligare utveckling, mot hållbarhet, miljötänk, box-viner och allt annat spännande, är det lätt att hamna hos Lindeman’s. Igen. Idag stavas en stor del av arbetet nämligen PET. Polyetylentereftalat. Alltså lättviktsflaskan i plast. Lättare att transportera, lättare att återanvända, lättare att bära med sig hem från den lokala Systembolagsbutiken.

Uppskattade viner

Idag uppskattas Lindeman’s viner i över 100 länder världen över. Det är väldigt få vinhus runt om i världen som når ut med samma enorma bredd.

I Sverige är vinerna, som funnits sedan 1987 på Systembolaget, några av de mest omtyckta vinerna från både Australien och världen. Mycket tack vare sitt prestigelösa sätt att se på vinet. Och den allt starkare fokuset på miljö och hållbarhet. I samma andetag som kvalitetsarbetet fortskrider. Med enkelheten som vision.

En bättre tisdag var det. Eller en ruggigt bra fredag. Du behöver inte välja.

Lindemans Chardonnay, 2022

Trotjänare på Systembolaget med sin tydliga Chardonnay-profil. Här hittar vi smakintensiva toner, massor av fruktighet, gula äpplen, stenfrukter, exotiska frukter, clementin, tydlig fatton, aningen vaniljsöt med relativt lång eftersmak med fint avslutande fräschör. Passar perfekt till en smörstekt lax som serveras med gräddig sås, rostade rotfrukter för den lilla sötmas skull och så lite pressad lime på toppen.

PET 750 ml
Nr 16457
79 kr + pant 1 kr
Box 3000 ml
Nr 16457
255 kr

Lindemans Riesling, 2022

Lättdrucket vitt vin på Riesling. Här hittar vi en markerad fruktighet, lime, äpplen, lite honungssötma, rejäl fräschör i balanserad, konsumentvänlig stil med typiska druvtoner. Medellång eftersmak. Passar perfekt till en sallad med räkor eller kräftor, underbart till Pad thai eller till spicy tuna rolls.

PET 750 ml
Nr 6145
79 kr + pant 1 kr

Lindemans Shiraz Cabernet, 2020

Balanserat i lättdrucken stil, inslag av björnbär, mogna skogsbär, örter som salvia, kryddigt, varmfruktigt med karaktär av svarta vinbär, en släng av krusbär, plommon och en medellång eftersmak. Passar perfekt till en enklare middag på biff, bea och pommes på sötpotatis.

PET 750 ml
Nr 6430
79 kr + pant 1 kr
Box 3000 ml
Nr 16460
255 kr
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.