Snacka om att stå i skuggan av storebror Champagne. Men crémant, den franska andradivisionens bubbelvin, kan med stolthet släppa eventuella mindervärdeskänslor. För vinet överraskar både prismässigt och med sin kvalitet.
Säg bubbel och alla säger Frankrike. Säg bubbel i Frankrike och alla säger champagne. Säg bubbel i champagne, och alla säger…
Ja, det nordfranska distriktet har sannerligen slagit mynt om att vara världens i särklass bästa område för produktion av bubbelviner. Efter champagnen, kommer inget, säger man. Men det är klart, förutsättningarna är unika och vinet är svindyrt. Så är det. Samtidigt kan inte alla vara bäst.
Champagne som referens
Detta lider nog vinnäringen runt om i världen av. Champagne är en sådan självklar referens att många ger upp innan de ens försökt sig på konsten att göra bubblor i vinet. Sparkling wine från Nya världen försöker, använder samma druvor och tar konsulthjälp från franskt håll, men det vill sig inte riktig. Och i gamla världen, läs cava, prosecco och allt vad de heter, menar man ödmjukt att man kan fungera som alternativ till det dyrare bubbelvinet med Appellation Champagne Contrôllée på etiketten.
Nu dyker England upp som en dark horse och gör det med bravur. Men dessvärre stängde Brexit dörren för alla de storartade framgångar den brittiska bubbelvinsindustrin hade att se fram emot. Visst, det är fortfarande kanonbubbel, bäst efter Champagne, men dyrare skatter för vin utanför EU kommer dämpa den brittiska bubbelglädjen.
Överraskande oupptäckt
I Frankrike har crémantproducenterna länge och väl fått jobba under champagnens (för)tryck. Men nu tycks trenden ha vänt. Mousserande viner säljs som aldrig förr, försäljningen har också återhämtat sig någorlunda efter den finansiella krisen får nu många år sedan, något som samtidigt nu öppnar upp för nya upptäckter bland bubbelviner. För stort är det, crémant, överraskande oupptäckt är det, prisvärt är det, och gott, är det nästan alltid.
Det finns tre betydande områden i Frankrike för viner gjorda enligt métode traditionnelle, men som inte är champagne: Alsace, Bourgogne och Loire. När det kommer till volym hamnar Crémant d’Alsace överst med en årlig produktion på strax över 250 000 hektoliter, omkring 33 miljoner flaskor. Detta motsvarar endast en tiondel av den totala produktionen i Champagne.
Giganten Moêt Chandon
Faktum är att Moët & Chandon mol allena står för en lika stor volym bubbelviner som hela Alsace. Samtidigt, den inhemska andelen konsumtion av crémant är mycket hög och lejonparten kommer från just Alsace.
Konstigt är det inte, en av många anledningar är att vi i området hittar en kvalitetsfokuserad producent som Bestheim, som står bakom bland annat en läckert bubblande Pinot Noir.
Huset, som tidigare gick under namnet Les Caves de Bennwihr, grundades vid krigsslutet 1945. Namnet Bestheim uppkom sedan man i slutet av 1990-talet valde att inleda ett samarbete med kooperativet Westhalten i södra Alsace och den gamla familjefirman Heim.
Plikten att bevara aromer
Utvecklingen har sedan dess gått i rasande fart och idag sitter Bestheim på en av de mest välrustade vinifieringsanläggningarna i området, där allt är datoriserat, från mottagning av druvorna, pneumatiska pressar, lagring under kvävgasatmosfär och rostfria ståltankar med temperaturkontroll. Allt för att bevara det mesta möjliga av aromerna i druvorna och vinet.
Trots sitt mycket nordliga läge är distriktet varmt och framför allt torrt. Detta tack vare att de skyddande bergen, Les Vosges, motar nederbörden västerifrån. Jordmånen är mycket varierande i området men generellt finns här mycket kalkhaltig jord, som ger den där extra minerala tonen i vinet.
Prestigetyngda Bourgogne
Om vi letar oss nedåt i vinlandet Frankrike och hamnar i världens kanske mest prestigetyngda vinregion, Bourgogne, ser vi att även här produceras det en rad intressanta bubbelviner, exempelvis Cave Bailly Lapierre.
Firman grundades för snart 40 år sedan och har idag hunnit att bli en av de ledande Crémant de Bourgogne-tillverkarna i regionen. Produktionen och lagringskällaren ligger i gamla kalkstensgrottor i staden St-Bris-le-Vineux som förmodligen redan kom till under romarriket. Grottorna ger mycket bra förhållanden för både vintillverkning, men främst lagring av de bubblande vinerna. Temperaturen är konstant på omkring 11 grader och avsaknaden av solljus ger goda förutsättningar för perfekt, långsam lagring.
Fokus att bli bästa producent
Bailly-Lapierre är ett kooperativ med omkring 80 ansluta vinodlare som gemensamt förfogar över 550 hektar. Produktionen ligger på närmare 4 miljoner flaskor per år, 30 procent av den totala produktionen av Crémant de Bourgogne, vilket gör firman till en av de största crémantproducenterna i hela landet.
När vinbönderna i den lilla staden Bailly gick samman och bildade kooperativet var uttalat fokus att tillverka Bourgognes främsta mousserande vin. Ambitionen var hög och till sin hjälp tog man vinmakaren på Champagnefirman Louis Roederer, som installerade vinifikationsanläggningen och framför allt lagringen i den fyra hektar stora grottan.
Optimala förutsättningar
Områdets nordliga utpost som är vid gränsen till Chablis i Yonnedalen är på gränsen till ett för svalt område för stilla viner på druvan Pinot Noir som inte mognar fullt ut. Desto bättre är förutsättningarna för mousserande viner. Men det är inte bara Pinot Noir som odlas i trakten, utan även Chardonnay och Gamay. Tillsammans med den kalkhaltiga jordmånen ger också det svala klimatet optimala förutsättningar för mousserande vin.
Alla viner lagras, efter den obligatoriska andra jäsningen på flaska, på jästfällningen i minst två år innan degorgering, alltså avlägsnandet av jästen. Den långa lagringstiden gör att vinerna vinner i komplexitet och att de även går att lagra ytterligare några år.
Bubbel tävlar om uppmärksamhet
Västerut, i Loire, nästan så långt västerut man kommer längs floden som tar sin början i centralmassivet, femtio mil bort, hittar vi Bollingerägda vinfirman Langlois.
Producenten Langlois-Chateau grundades kring förra millennieskiftet av Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Idag omfattar egendomen 65 hektar vinodlingar i Saumur, samt mindre odlingar i Sancerre och Muscadet, som gör huset till en av de minsta egendomarna i Saumur. Förutom mousserande viner producerar man också både vita och röda stilla viner.
Intryck från Champagne
1973 köpte champagnefirman Bollinger egendomen. Fördelningen mellan stilla viner och crémants är ganska jämn och visst märks här en del influenser och inspiration från Champagnefirman Bollinger, bland annat använder Langlois-Chateau upp till en tiondel av procent reservviner och lagringen är längre än distriktets lagstadgade, ofta tre år när det kommer till husets standardcrémanter.
Husets vin, Langlois Crémant, är alltid gjord av 60 procent Chenin Blanc, 20 Chardonnay och 20 Cabernet Franc. Den blå druvan, Cabernet Franc, kommer från sex olika vingårdar som alla har olika jordmån, även om övervägande del domineras av kalkstenspräglad jord. Skörden är manuell och druvorna läggs i 25 kiloskorgar som de sedan transporteras in till vineriet. Pressningen är skonsam och av 160 kilo druvor tar man ut omkring 100 liter must.
Efter champagne kommer…
Varje vingård och druvsort vinifieras för sig och under våren efter skörd, görs på liknande sätt som i Champagne, en så kallad assemblage, blandning av de olika vinerna. Därefter får vinet lagras efter en andra jäsning på flaska i minst två år på jästen, alltså dubbelt så långt tid som den stipulerade.
På det stora taget kan man säga att efter champagne, kommer crémant. Fler och fler har börjat upptäcka att det finns annat riktigt spännande bubbelvin från landet. Det kännetecknas av sin ofta överraskande prisvärdhet, sin ursprungstypiskhet och sin mångfald. Därtill att vinet är från Frankrike.
Klassiska ursprung i fokus
För om vi kikar lite i trendbarometern ser vi att konsumenten gärna går tillbaka till klassiska ursprung, och då står Frankrike i topp.
Återstår därför att se om den franska crémanten kan hänga på trenden. Eller kanske är det mer en fråga om konsumenterna vill det, för andradivisionens bubbelvin från franskt territorium är sannerligen ingen budgetchampagne, utan ett vin som står alldeles för sig själv.
Vinliv tipsar!
Cuvée Celeste Crémant de Loire Blanc de Blancs Brut
Bubbelvin från Loire i norr Frankrike tillverkad på en andra jäsning i flaska, precis som i Champagne.
Vitt, torrt, bubbligt vin med mjuka bubblor, fruktigt, gröna äpplen, massor av fräschör, liten mineralisk ton och bra balans i avslut.
Det här vinet dricker jag gärna till en massa små, lyxiga rätter som serveras på ett stort fat. Bara att ta för sig. Och bubblet serveras kylskåpskallt.
nr 50534 • 99 kr