Så tillverkas rosévin

Sugen på ett glas rosé? Inga problem. Ta fram vitvinsboxen, häll upp i ett glas och häll sedan ner lite av gårdagskvällens rödvinsslattar. Violà! Rosévinet är fött. Eller är det så enkelt?

Rosévin slår rekord efter rekord. Under sommaren 2020 drack i i Sverige mer än någonsin, över 10 miljoner liter såldes bara på Systembolaget… Och mer kommer vi att dricka, i alla fall om sommaren blir så där underbart solig och varm.

För fortfarande konsumeras den stora lejonparten av det rosa vinet under sommarmånaderna. Och därför är försäljningen helt beroende på hur den blir. En regnig sommar och vi stannar inne och tjurar och dricker kraftigt rött för att hålla värmen.

Tropisk sommar gör succé

Men en tropisk sommar med evig sol, då är det annorlunda. Då är det Sallad Niçoise på tallriken och rosé från hela världen i glaset. För alla länder, alla utan undantag, producera idag rosévin.

Det är bara inom vissa områden man får blanda ut ett vitt vin med lite rött, exempelvis Champagne och Prosecco rosé. I andra fall handlar det om att man vinifierar på blå druvsorter, men låter musten ligga i skalkontakt, eftersom det är i druvans skal färgen sitter, precis så länge (man önskar) att vinmusten får en fin rosa färg.

Detta innebär att ett rosévin har lite mer rödbärig ton än ett vitt, även om vinets färg kan vara snarlik. Trenden det senaste decenniet har ju varit att tillverka rosévin med så lite färg som möjligt, för elegansen skull. Men kanske är det på väg att vända. Sommaren avgör.

Bästa vinet till matglädje

Men glöm nu inte att vinet är ett förträffligt ackompanjemang till mat. Lätta sallader, sushi, sashimi, paella (!), halstrad tonfisk, pasta med skaldjur, pizza med skaldjur, skaldjur, grillad torsk med rostade rotfrukter för sötman, kallskuret, grillade havskräftor… det finns egentligen ingen hejd på det.

Glöm inte heller att servera vinet kylskåpskallt. För fräschörens skull.

Det rosa vinet var det. Sommarens bästa.


Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Piemonte Rosato Bag in Box

Spännande rosévin från Piemonte med markerad fräschör och mineral ton med tydlig ursprungsprägel, dessutom i vårig 3-literbox.

Vinet är syrligt uppfriskande, lättdrucket med inslag av röda vinbär, citron, rabarber i balanserad stil med massor av härlig fräschör och en medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna en solig eftermiddag på takterrassen (om jag hade någon) eller till en sallad på lax, ljumma grönsaker och granatäpplekärnor. 

nr 77940 • 249 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.