Publicerat 1/4 - 2021

Bästa aprilnyheterna på Systembolaget

I april landar en imponerande mängd nya viner, alltifrån torrt bubbel till sött sydfranskt. Vinliv tipsar om fem favoriter. Och som vanligt gäller: alla viner vinner på att konsumeras till mat. Bon ap!


Señorio de Otxaran, 2019, nr 93286, 179 kr

Mineraligt, elegant, friskt syrlig i ursprungsklassad stil med toner av kryddor, torkade örter, citron, lime, passionsfrukt i fin balans och med relativt lång, frisk eftersmak.

Som gjort för egengjord ceviche på torsk och bläckfisk eller varför inte till carpaccio på marulk med en tropisk inspirerad sallad.

Little K Syrah, 2016, nr 93232, 199 kr

Veganvänlig storhet från kultklassade Charles Smith i Washington, ett vin med massor av smak, kakao, mocka, julkryddor, björnbär och härlig vaniljsötma.

Servera gryta på oxkind som får koka à la slow food, minst 48 timmar i grytan. Servera med stekt potatis och champinjoner med massor av färsk salvia och vitlök.

Champagne Calsac Les Rocheforts, nr 92203, 499 kr

Kul med en ny bekantskap, långt från mainstreambubbel. Här hittar vi blommor, mandel, apelsinskal, citrus, nyrostat bröd, croissanter, fatton i fin balans och smakintensiv karaktär.

Närmast optimalt till gratinerad hummer eller havskräftor i ugn toppad med Västerbottenost och ströbröd för krispighetens skull. Pressa citron på anrättningen innan servering.

Cru Albariño Heretaunga Smith & Sheth Vineyards, nr 95319, 199 kr

Superspännande nyazeeländskt vitt vin på spanska druvan Albariño med markerad fruktighet i elegant stil, inslag av gula päron, stenfrukter, mango, clementin, nötter, aningen julkryddig i smakrik stil.

Passar perfekt till grillad pulpo som serveras med slungad potatis och en kräm på vitlök och crème fraîche. 

Guímaro Camino Real, 2018, nr 93214, 209 kr

Underbart rött från Spaniens häftigaste vinområde där Mencía dominerar, Spaniens bästa druva. Ett vin med massor av skogstoner, viol, röda bär, röd mango, fat, mineral, kryddor med lång eftersmak.

Grilla en rejäl högrevsbiff, servera med grillade rotfrukter, en smakrik sås på tomat, manchegoost och sardeller och färska örter, toppa med några droppar lime. 

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.