Tre toppdruvor från Sardinien

Den italienska ön Sardinien håller nu på att etablera sig som ett riktigt intressant vinområde. Förutsättningarna finns onekligen och har man inte en, utan flera intressanta druvor att jobba med, blir det bara än mer spännande.

Cannonau är den ikoniska druvan på Sardinien och vida omtalad internationellt. Det är en synonym till Grenache men har hittat sitt eget habitat på den italienska Medelhavsön. Samtidigt är det den druvan, och vinerna på druvsorten, som gett Sardinien välbehövlig internationell uppmärksamhet.

Men bakom denna ikon hittar vi en rad andra intressanta druvsorter som det nu jobbas med intensivt, allt för att visa på ö-vinernas mångfald. Det är gärna unika druvsorter, både gröna och blå, som visar att Italien är avsevärt större och mer intressant när det kommer till vin än vad vi kanske trodde.

De blå druvorna Carignano, Carignan på franska, och Bovale, lokal dito, är de kanske främsta exponenterna när det kommer till rött vin. På vitvinssidan hittar vi den gröna, alldeles förtjusande druvan Vermentino, som i Frankrike kallas möjligen en smula mer prosaiskt för Rolle.

 Men om vi börjar med Bovale, ser vi tämligen omgående att det inte är det lättaste att förstå vad det är för druva. Dels har den flera synonymer, över 20 stycken, dels är några Bovale med tillägg en helt annan druva, som exempelvis Bovale Grande som också ibland kallas Bovale di Spagna. Den druvan är samma som Carignan. 

Håller vi oss däremot Bovalde Sardo, ibland under namnet Bovaleddu, har vi hittat rätt. Då pratar vi om en varietet av druvan Graciano, känd från Rioja på det spanska fastlandet, men den druvan man på Sardinen anses ge bäst resultat. Nu har vi en råvara som har mycket sträv karaktär, rejäl fräschör och massor av komplexitet.

Tidigare användes Bovale nästan enkom som blanddruva, men även detta håller på att förändras, vilket gör det möjligt för oss att se hur druvan verkligen uppträder i ensamt majestät.

Den andra blå druvan som vinner gehör internationellt är alltså Carignano, eller som vi lärde oss precis: Bovale Grande.

Nu är visserligen denna druva av spanskt ursprung, men vinerna från Sardinien skiljer sig från annat håll då de gärna uppvisar en lite mer energisk ton, kanske bångstyrig, inte lika tillrättalagd som viner på Carigano kan bli. Lite sardisk, helt enkelt. 

Den odlas på över 1600 hektar, dubbelt så stor vinodling som Bovale Sardo, och kommer även denna som endruvsvin i högre utsträckning, gärna från det klassificerade området Carignano del Sulcis där den får blandas med max 15 procent andra, lokala druvsorter.

När vi istället kommer till det vita vinet på druvan Vermentino, är många nog redan bekanta med denna fantastiska druvsort. Tidigare tyckte man att den hade för låg syra och att det tillverkades dussinviner på den, men idag är snacket ett helt annat. Vermentino är helt enkelt en druva i världsklass, och tacka de sardiska toppvinmakarna för det.

Den odlas i norra Italien, i Frankrike under namnet Rolle där den ofta blandats i rosévinerna från Provence, men det är tveklöst på Sardinien den ger bäst och mest personligt resultat. Druvan är också den tveklöst mest odlade gröna sorten och upptar närmare 30 procent av den totala vingårdsarealen på ön.

Det finns ett DOCG på Sardinien, alltså ett specificerat ursprungsområde med den högsta klassningen enligt den italienska vinlagstiftningen, DOCG Vermentino di Gallura. Härifrån kommer idel toppviner på den gröna skönheten med fantastisk balans, fräschör, mycket fruktiga toner, komplexitet och viss mineraliskt inslag. Men även från de andra områdena på ön där den brukas, blir vinerna bara bättre och bättre. 

Att den idag är att betrakta som en av Italiens främsta vitvinsdruvor råder inget som helst tvivel om. 

Alltså: Bovale Sardo, Carignano och Vermentino, triss i topp som kompletterar Cannonau. Och som gör att vi å det snaraste måste inkludera Sardinien i listan på Italien och världens alla spännande, egenartade vinområden.

Vinliv tipsar om bra producenter:

Cantina di Santadiwww.cantinadisantadi.it

Cantina Audaryawww.audarya.it

Cantina Su’Entuwww.cantinesuentu.com

Vini Continiwww.vinicontini.com

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.