Spännande vitt från Spaniens bästa rödvinsdistrikt

Rioja är Spaniens mest kända vindistrikt, inte minst ur ett historiskt perspektiv. Här har också landets bästa viner tillverkats, i alla fall när det kommer till rött vin. Men nu kommer mer och mer spännande vitt från området.

Varje vinland har sitt ikoniska vinområde, det som satt landet på världens vinkarta och som står inskrivet i historieböckerna. I Spanien är det Rioja, världens mest kända vindistrikt efter Bordeaux och en succé i Sverige inte minst.

Redan på 1980-talet lärde vi oss att dricka Riojas viner. Efter chareterboomen på 70- och 80-talen till Spanien, där vinet som oftast serverades var just från Rioja, blev det närmast en självklarhet att det var detta vin vi sedan gärna drack även på hemmaplan. Och så märkte vi att det fungerade mycket bra till vår mar, den svenska husmanskosten.

Hemligheten bakom Riojas framgångar

Vinerna hade (och har) gärna en mjukare karaktär med inslag av fat, vanilj, torkad frukt och lite kryddor i form av dill. Det var en av hemligheterna bakom succén. Men den kanske viktigaste var att vinerna alltid var drickfärdiga när de landat på butikshyllorna. Ingen lagring krävdes, för det hade producenterna stått för.

Under något skälvande decennium tappade dock Rioja anseendet, folk tröttnade helt enkelt på den ursprungstypiska karaktären. Men sedan tog den fart igen. Och det med besked. Nu på 2020-talet har distriktets enorma framgångar dessutom kompletterats med det vita vinet, gärna tillverkat på Garnacha Blanca som huvuddruva, en druva som har den där härliga förmågan att gilla både terroir som i naturliga förutsättningar som lagring på fat.

Toppnotering för ett vitt vin från Rioja

När sedan ett vitt vin från den klassiska bodega Marqués de Murrieta erhöll toppnoteringen 100 poäng av det inflytelserika vinmagasinet Wine Spectator, blev det än mer känt att det vita vinet från det klassiska rödvinsdistriktet visste vad de gjorde.

Nu har det tillverkats vitt vin under hela tiden det producerats vin i området, men produktionen har varit försvinnande liten även om vinerna, i synnerhet de långlagrade, varit fantastiskt intressanta. 

Men nu är det som att det kommer en andra våg av vita viner. Dels tack vare 100-poängaren, dels tack vare att myndigheterna i Rioja tillät redan för tio år sedan att man fick odla andra gröna druvor, där framför allt en sticker ut, Tempranillo Blanco.

Tempranillo Blanco är helt unik

Tempranillo Blanco är helt unik för Rioja då den är en mutation av den blå druvsorten Tempranillo. Vinerna, de enstaka som än så länga har släppts till en mycket nyfiken marknad, visar massor av härlig frukt, bra syra och viss komplexitet. Sedan är det upp till vinproducenterna att kavla upp ärmarna och ha en tydlig vision med druvan.

Den är fortfarande ung och många experimenterar sig fram. Men resultatet låter inte vänta på sig med sin unika karaktär.

Och framför allt blir Tempranillo Blanco en riktigt bra exponent för Rioja och i synnerhet för Riojas vita viner.

Kortfakta Rioja

  • Odling: ca 65 000 hektar
  • Underdistrikt: Alavesa, Alta, Baja
  • Viktigaste blå druvsorter: Tempranillo, Garnacha, Graciano
  • Viktigaste gröna druvsorter: Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco
  • Övrigt: I Rioja tillåts även tillverkning av cava
  • Bästa mat till rött vin: lamm i alla dess former, gärna en lammburgare med klassiska tillbehör
  • Bästa mat till vitt lagrat vin: smörstekt havsfisk med gratinerad potatis och citrussyrlig sås

Lagring för rött vin: 

  • Crianza, 12 månader på fat, 12 månader på flaska
  • Reserva: 12 månader på fat, 24 månader på flaska
  • Gran Reserva: 24 månader på fat,36 månader på flaska

Vinliv tipsar!

Muga Blanco 2019

Nr 72877129 kr

Torrt vitt vin med inslag av gröna äpplen, citron, lime, friskt med liten fatton, fin balans med ursprungspräglad karaktär i ren, fruktsyrlig stil. 

Perfekt till lite kallskuret, hårdostar, chorizo, lufttorkad skinka eller lax med champinjoner och potatismos med grillad grön sparris.

La Mateo 2018

Nr 96005199 kr

Torrt, friskt vin med tydliga inslag av citrus, gula äpplen, julkryddor, fat, aningen tropiska frukter i fint balanserad stil och massor av ursprungstypisk karaktär.

Perfekt till smörstekt torskrygg som serveras med frästa grönsaker, kokt potatis och en krämig röra på crème fraîche, citron och salvia.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.