Publicerat 22/3 - 2021

Viktiga termer belyser vinets kvalitet

Vin är vin. Samtidigt finns en ganska snårig väg till att druvan som skördas ska landa som ett glas gott vin till middagen. Och här är vissa centrala begrepp viktiga att känna till.

Man kan lätt tro att vin tillverkas genom att man pressar lite druvor, låter det jäsa och sedan… Violà! Ett vin är fött.

På sätt och vis är det så. I teorin. Men när det kommer till själva tillverkningen, är det en helt annan historia. Då styrs nämligen hela processen av en rad regler som måste följas slaviskt. Den som inte gör det, får sitt vin nedklassificerat, det hamnar alltså i en lägre kvalitetskategori vilket innebär att producenten får mindre betalt för vinet.

Vinregler

Att det finns en tydlig reglementering kring vinproduktion har dels med ursprung att göra, dels att vinet ska vara säkert att konsumera. Alltså inga farliga tillsatser får blandas i, ingen smaksättning för att få vinet att smaka bättre eller mer, inget fusk.

För konsumentens del handlar det om att kunna läsa etiketten, vad de olika begreppen betyder. Visst, det är alltid innehållet i flaskan som ska bedömas, men vägen dit är viktig. Därför skadar det aldrig att veta lite om vin. 

Classico

Står det exempelvis Classico på en italiensk etikett, kommer vinet från områdets kärna, det ursprungliga området där vinet började tillverkas. Här lyder också strängare regler för vinproduktion, något som innebär att det kostar mer att tillverka, att det blir bättre och att det därför kostar lite mer för konsument. 

Exempel på kända classico-områden är Chianti Classico, Soave Classico och – inte minst – Valpolicella Classico. Tre vindistrikt som under lång tid skapat en del av den berömmelse italienskt vin har idag.

Superiore

En annan term vi ibland ser på etiketter på italienska viner är Superiore. Det betyder helt enkelt att vinet kommer från ett ursprungsklassat område och att det lagrats längre tid och har högre alkoholhalt än övriga viner från området.

Alltså åter en slags kvalitetsbeteckning som samtidigt visar att vinet kostar mer att tillverka. 

För visst är det så att ju mer vi betalar för ett vin, desto bättre är det.


Vinliv tipsar!

Zenato Valpolicella Classico Superiore

Härlig druvblandning på Corvina, Rondinella och Sangiovese, tre italienska toppdruvor med beteckningen Classico och Superiore, alltså vin av bästa kvalitet.

Här hittar vi mogna körsbär, pigg fruktsyra, röda bär, julkryddor, kakao, vaniljsötma, fatton i fin balans, medellång eftersmak i urläcker, ursprunglig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en osso buco, en mustig vegetarisk lasagne med muskot eller till en smakrik pastarätt med Karl Johansvamp, grädde och mycket parmesan.

Nr 12385 • 139kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.