Viktiga termer belyser vinets kvalitet

Vin är vin. Samtidigt finns en ganska snårig väg till att druvan som skördas ska landa som ett glas gott vin till middagen. Och här är vissa centrala begrepp viktiga att känna till.

Man kan lätt tro att vin tillverkas genom att man pressar lite druvor, låter det jäsa och sedan… Violà! Ett vin är fött.

På sätt och vis är det så. I teorin. Men när det kommer till själva tillverkningen, är det en helt annan historia. Då styrs nämligen hela processen av en rad regler som måste följas slaviskt. Den som inte gör det, får sitt vin nedklassificerat, det hamnar alltså i en lägre kvalitetskategori vilket innebär att producenten får mindre betalt för vinet.

Vinregler

Att det finns en tydlig reglementering kring vinproduktion har dels med ursprung att göra, dels att vinet ska vara säkert att konsumera. Alltså inga farliga tillsatser får blandas i, ingen smaksättning för att få vinet att smaka bättre eller mer, inget fusk.

För konsumentens del handlar det om att kunna läsa etiketten, vad de olika begreppen betyder. Visst, det är alltid innehållet i flaskan som ska bedömas, men vägen dit är viktig. Därför skadar det aldrig att veta lite om vin. 

Classico

Står det exempelvis Classico på en italiensk etikett, kommer vinet från områdets kärna, det ursprungliga området där vinet började tillverkas. Här lyder också strängare regler för vinproduktion, något som innebär att det kostar mer att tillverka, att det blir bättre och att det därför kostar lite mer för konsument. 

Exempel på kända classico-områden är Chianti Classico, Soave Classico och – inte minst – Valpolicella Classico. Tre vindistrikt som under lång tid skapat en del av den berömmelse italienskt vin har idag.

Superiore

En annan term vi ibland ser på etiketter på italienska viner är Superiore. Det betyder helt enkelt att vinet kommer från ett ursprungsklassat område och att det lagrats längre tid och har högre alkoholhalt än övriga viner från området.

Alltså åter en slags kvalitetsbeteckning som samtidigt visar att vinet kostar mer att tillverka. Superiore var det, överlägset.

För visst är det så att ju mer vi betalar för ett vin, desto mycket bättre är det.


Vinliv tipsar!

Allegrini Valpolicella Superiore

Mycket klassiskt spännande vin på druvorna Corvina, Rondinella och den nyupptäckta kultdruvan Oseleta. Från Veneto i Italien. 

Härligt friskt vin, fruktigt med inslag av mörka bär, mogna körsbär, kakao, fat, vanilj, salvia i utpräglad balanserad stil med massor av ursprung.

Det här vinet dricker jag gärna till en ugnsbakad kyckling med rotfrukter eller till en mustig vegetarisk lasagne. Servera gärna vinet en smula svalt, i stora härliga glas.

Nr 6010 • 119kr

Nästa artikel
Älskad av italienarna
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.