Älskad av italienarna

Amarone är en vintyp vi fullkomligt älskar i Sverige. Men italienarna, de föredrar ett annat vin, samma druvor, samma område, men en annan karaktär. Benvenuti a Veneto!

̶̶  Amarone?

Den gamla italienska vinmakaren ser mig strängt i ögonen, tar sitt vinglas i höger hand och lyfter glaset mot mig. Skålar, tar sedan en klunk. Och en till.

̶  Vinet ska drickas till mat och det får gärna vara lättdrucket. Som i Valpolicella. Att ni i Norden fullkomligt klunkar i er amarone, är för mig en gåta.

Scenen utspelade sig för några år sedan när jag var i Veneto på vingårdsbesök. Jag hade inplanerat en förmiddag hos en av de stora producenterna där denna gamla man fortfarande var verksam, trots sina imponerande 90 år. Varje morgon tog han sig en promenad i vineriet och kollade så att allt stod rätt till.

Hans ord kom kanske inte som en överraskning. Jag hade stött på flera av producenterna i området som var helt oförstående till den vurm vi i Sverige visar amarone. Samtidigt som de själva drack ett lättare vin, Valpolicella, det generiska vinet från Veneto, lättdrucket och perfekt en långlunch.

För vin ska drickas till mat, och ibland vill man ta sig ett glas till. Bara för att det är så gott. Men är vinet för smakrikt, för kraftigt, för alkoholstarkt, då tvekar man.

Om vinet däremot är balanserat, lite mildare till sin karaktär, mjukare, passar det troligen också bättre till maten. Om nu inte maten är lika smakintensiv som en 15-procentig amarone.

Alltså: Valpolicella, det enklare vinet, men fortfarande av hög kvalitet, det mer lättdruckna, matvänliga, vinet man kan ta ett glas till av utan att. Det är det vinet som konsumeras i Italkien, i Veneto, i amaroneland.

Även av områdets bästa producenter av just amaronevin.

Men det är också detta, just mångfalden, som gör Veneto så spännande, så givande att besöka. Dels de goda vinerna och den fantastiska maten, dels överraskningarna.

Kortfakta Valpolicella

  • Areal: 7 300 hektar.
  • Druvor: Corvina, Corvinone och Rondinella.
  • Classico: Begrepp som innebär att vinerna kommer från det ursprungliga vinområdet och har bättre kvalitet.
  • Superiore: Vinbetäckningen har ett krav på högre alkoholhalt och att vinerna dessutom måste lagras på fat i minst ett år.
  • Vinytyper: Valpolicella, Valpolicella Superiore, Ripasso, Amarone och Recioto (sött).

Vinliv tipsar!

Zenato Valpolicella Classico Superiore

Härlig druvblandning på Corvina, Rondinella och Sangiovese, tre italienska toppdruvor med beteckningen Classico och Superiore, alltså vin av bästa kvalitet.

Här hittar vi mogna körsbär, pigg fruktsyra, röda bär, julkryddor, kakao, vaniljsötma, fatton i fin balans, medellång eftersmak i urläcker, ursprunglig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en osso buco, en mustig vegetarisk lasagne med muskot eller till en smakrik pastarätt med Karl Johansvamp, grädde och mycket parmesan.

Nr 12385 • 139kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

    Mer från Veneto