Därför ska vi dricka vin från Chile

Trött på samma gamla boxvin. Eller den där dyra bordeauxen som inte riktigt vill flyga? Då är det dags att höja blicken och hamna i Chile för här händer det grejer. Och på vinsidan händer ännu lite mer. Vi förklarar varför du nu ska börja dricka vin från Chile.

Få länder har haft så stort genomslag på den internationella marknaden som Chile. Från att ha varit ett stängt under diktaturen har landet visat på enormt egensinne sedan diktaturen föll i början på 1990-talet . Inte minst när det kommer till vin.

Merengue är en populär dans i Chile

Chilenska öron mot marknaden

Först ut var vinerna på den gamla Bordeaux-druvan Carménère. Man hade i Chile misstagit denna för Merlot under många decennier. När det sedan uppdagades att det ju var den gamla Bordeauxdruvan som inte längre odlades i Bordeaux, hade man sin efterlängtade exponent i vinvärlden.

Carménère var ju dessutom helt unik, den gick bara att hitta i det 405 mil långa landet. Däremot var vinerna i ärlighetens namn inte lysande, till en början. Men eftersom man i Chile har örat mot marknaden, dröjde det inte länge innan man tog kommandot.

Kultförklarad druva visar vägen

Idag är resten vinhistoria och landet producerar fantastiska viner på druvan. Även en rad andra druvor har tagit plats i Chiles vinproduktion. Nu senast är det den gamla druvan País som erövrat popularitet. País är alltså samma druva som första gången sattes i marken för snart 500 år sedan av de spanska erövrarna.

Tidigare sa man att País var en druva som gav volym men inget mer. Tills några producenter dök upp som visade på annat och nu är druvan snarare kultförklarad.

Det finns samtidig en rad andra faktorer som gör att Chile allmänt betraktas som vinets paradis:
  • Svalt och jämt klimat vilket underlättar för producenterna
  • Inga skadeinsekter som massakrerar vingårdarna
  • Inte ens en liten vinlus som annars åt upp hela den europeiska vingården för 150 år sedan
  • Mineraliskt smältvatten från Anderna som ger odlingarna perfekt näring
  • Odlarna jobbar bara med de bästa klonerna på respektive druva
  • Ett enormt driv att blidka marknaden från flera producenthåll
  • Men också ett egensinne från annat håll som ger de där ikoniska vinerna

Man kan alltså med fog tala om ett land som har de optimala förutsättningarna och som dessutom jobbar stenhårt på att exportera sitt vin. Än så länge är dock konsumtionen relativt låg, men fortsätter det i den här takten ser det ändå ljust ut för sydamerikanen. 

Lyckas man lika bra som chilenskt vin gjorde under The Berlin Tasting… ja då är det fritt fram.

Stopp! Vänta! The Berlin Tasting?

Jo, det var en blindprovning som hölls i Berlin för snart 20 år sedan då det bästa vinet från Chile ställdes under en blindprovning mot det bästa Frankrike och Italien hade. Internationella vineliten var samlad för att göra en bedömning.

Vem som vann? -Chile!  


VINLIV TIPSAR

Santa Cruz De Coya 2021

Superfavorit på mycket udda druvan País, första druvan som spanska erövrare tog med sig till kontinenten. Vinet har en mycket balanserad karaktär med inslag av röda bär, fräschör, örter och ett mineraliskt avslut.

Passar perfekt till grillad secreto som serveras med grillade pimientos.

Nr 93384 199:-
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.