Kaliforniens vinväg mot kvalitet

En av världens mest respekterade vinregioner, samtidigt en av de största. Med andra ord: högt och lågt. Men vilken betydelse har Zinfandel haft för vinproducenterna? Hade den inte funnits, hade man troligen varit tvungen att uppfinna den.

Kalifornien är idag kanske mest känd för sina viner på Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Men den historiska betydelsen Zinfandel haft och har går inte att underskatta.

Från början tillverkades väldigt många viner på druvan, vääääldigt många och det var massiv frukt hit och lite sockersötma dit. Men så stramade många producenter åt produktionen, tog druvor från gamla stockar, för det finns det mycket av i Kalifornien, och plötsligen hade man ett helt annat vin, respekterat och till och med fruktat i många delar av världen. Så gott var det. Så populärt blev det.

Decennier av tålamod

Men det är klart att det inte gick över en natt. Vin är en långsam business, det gäller att starta i tid och ha decennier av tålamod. Det har man haft i västra USA och trots detta har man på bara några årtionden lyckats med att gå från massiv produktion med volym i fokus till kvalitet, unikhet och egensinne.

På över 200 000 hektar odlar man vin. Det är ungefär hälften av hela USA:s totala vinodling. Samtidigt står The Golden State för närmare 85 procent av kvalitetsvinerna, så dominansen är fortfarande stor. Återigen – tacka Zin för det!

Zinfandel på vinkartan

Zinfandel var nämligen den druva som hjälpte vinproducenterna att hitta ut på den internationella marknaden. Den stod för något nytt, i den konservativa vinvärlden som dominerades av franska viner med namn omöjliga att uttala.

Det villa man ändra på i Kalifornien och byggde upp en näring som gick från klarhet till klarhet. Och där är vi idag.

Kalifornien som vinområde är indelat i sex huvudsakliga områden: Far North Coast, North Coast, Inland Valleys, Sierra Foothills, Central Coast och Southern California. 

Gammalt möter nytt

Inland Valleys, tidigare Central Coast, står för merparten av volym, i Sierra Foothills hittar vi de äldsta stockarna och gamla odlingar av Zinfandel samtidigt som North Coast med vinområden som Napa och Sonoma är att betrakta som det mest kvalitetsorienterade.

Även här är alltså historia viktig och många vinkännare menar att om Zinfandel inte hade funnits, hade den kaliforniska vinindustrin varit tvungen att uppfinna den. För varje vinområde som vill markera revir på vinkartan behöver ha något som är unikt. Vad vore Barolo utan Nebbiolo, Rhône utan Syrah, Tyskland utan Riesling…

En annorlunda vinvärld

Vi ska också ha klart för oss att vinvärlden såg helt annorlunda ut innan Zinfandel armbågade sig in på vinkartan med sin tydlighet och koncisa innehållsförtecvkning. 

Tidigare hade vi druckit viner av visserligen erkänt ursprung men där druvan var sekundär, ofta okänd för vinkonsumenten. Den stod inte ens nämnd på etiketten och ofta var vinerna dessutom en blandning av allsköns obskyra, svåruttalade druvsorter.

Men det är en helt annan historia.


Vinliv tipsar!

Prohibition Zinfandel 2020 3 liter

Härlig Zin som i druvan Zinfandel från Kalifornien på liten box, 3 liter, hållbart, smart och transportvänligt.

Rött vin med markerad fruktighet, inslag av mogna, mörka bär, skogsbär, blåbär, björnbär med liten vanilin ton i varmfruktig stil med relativt lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en hamburgare på högrev med klassiska tillbehör eller hemmagjorda järpar på vegetarisk färs som serveras med en mustig potatisgratäng.

nr 7429907 • 299 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.