Vinmakaren bakom dundersuccén Bread & Butter

Idag firar vi 4:e juli, USA:s nationaldag. Den historiska bakgrunden är att 13 brittiska kolonier förklarade sig, den 4 juli 1776, självständiga från Storbritannien. Och vad passar inte bättre än att prata med Linda Trotta på Bread & Butter, en av landets idag mest uppmärksammade vinmakare.

Bread & Butters viner har slagit rekord efter rekord i Sverige. Och det är kanske inte så konstigt, enligt vinmakaren Linda Trotta. Det är främst enkelheten som tilltalar. Vinliv fick ett kort snack med en av världens mest hyllade vinmakare precis lagom till 4th of July.

Bread & Butter, bara namnet får många svenska vinkonsumenter att gå i spinn. Vinerna är omåttligt populära, hela sortimentet, allt från vita viner på Chardonnay till de röda på både Merlot, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. I olika stilar.

För det är viktigt. Mångfalden är mycket tilltalande och säger samtidigt mycket om vinföretagets filosofi: vin für alle. Ingen snobbism, inget onödigt tillkrånglat, utan drickvänliga viner i attraktiv prisklass.

Förväntningarna stiger

Nu kan det låta väldigt enkelt, och ja, det kanske är det. De har uppenbarligen hittat ett mycket spännande koncept. Lagom till 4 juli, USA:s nationaldag, stiger också förväntningarna. Men vad tycker Linda Trotta själv när det ska firas?

‒ Prosecco är prefekt för vilket tillfälle som helst men ännu lite bättre för just firande. Men det är inte heller fel med ett glas av vårt eget vin Red blend att sippa på och titta på solnedgången.

Även när det kommer till vin och mat i kombination, har Linda Trotta en tydlig filosofi.

‒ Ett krispigt, frivolt vin som vår Sauvignon Blanc älskar jag att kombinera med grillade skaldjur som serveras med en fräsch sommarsallad. När det kommer till de röda vinerna, föredrar jag alltid en pasta med en krämig, röd sås.

Vad kommer du själv att äta den 4:e juli?

‒ Sauvignon Blanc och grillade fisktacos. Jag älskar kombinationen om man dessutom adderar mangosalsa eller en het cole slaw.

Förvånad och imponerad

På bara några år har vinerna från Bread & Butter gått som tåget i Sverige. Även från amerikanskt håll är man både förvånad och imponerad.

‒ Det är helt galet ju, helt amazing. Jag är både stolt, ödmjuk och taggad över det som händer på den svenska marknaden.

Kommer vi att se några nyheter från Bread & Butter?

‒ Vi planerar att lansera ett vitt vin på Chardonnay våren 2024.

Till sist, vad har du i glaset 4 juli?

‒ Prosecco, alltid prosecco. Jag älskar bubblor!

Vinliv Tipsar!

Bread & Butter, Cabernet Sauvignon, 2019

Spännande ursprungspräglat rött vin på Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Här finns mycket druvtypiska toner som svarta vinbär, julkryddor, ceder, fattoner, liten vaniljsötma, kryddighet med fin balans, fräschör, viss strävhet och en relativt lång eftersmak med finess. Mycket vin för pengarna.

Perfekt till en kraftigare köttbit eller en pasta med mycket smakrik sås.

nr 78047 • 168 kr

Bread & Butter, Pinot noir, 2021

Spännande högkvalitativt rött vin på Pinot Noir som nu släpps som box. Här hittar vi mycket druvtypiska toner som röda bär, julkryddor, fattoner, vaniljsötma, örtighet med fin balans, fräschör och en medellång eftersmak med finess. Mycket vin för pengarna.

Perfekt till en lättare köttbit eller grillad fisk. Servera vinet en smula svalt.

nr 56011 • 349 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.