Toddyn är den perfekta drinken under jultider

En toddy är en blandning av hett vatten, socker och vin eller någon finare brännvinssort, ofta till exempel cognac, arrak, rom, whisky eller gin. En Toddy kan anpassas efter smak och sammanhang. Vinliv visar på två olika sätt att servera en toddy. Båda perfekta under jultider.

Äggtoddy

Passande till högtider såsom påsk och jul, till mingel liksom dessert. En Äggtoddy kan du servera i ett martiniglas, en mindre kopp eller champagne-kupa. Recepten kan skilja sig, men här presenteras ett sätt vilket resulterar i fyra glas.

Vispa 6 äggulor tillsammans med 1½ dl socker tills smeten blir krämig. Därefter häller du i 1½ dl mjölk och smaksätter med 2-3 msk cognac. För en alkoholfri och vegansk variant kan du istället blanda i 2 dl mandelmjöl och skalet av ⅔ apelsin. Oavsett vilket så ska du nu vispa, vispa och vispa. Skummigt ska det bli! Om du vill ha den varm får du värma på kastrull innan servering, annars häller du direkt upp i glas, ser till att lägga skum på toppen och garnera med lite rörsocker. 

Hot (or Cold) Toddy

Hot or cold, låt aktiviteten styra. För en kyligare dag utomhus passar det kanske bättre att ta med en Hot Toddy i en termos, vilket känns välkommet i dessa tider.

Värm vatten eller brygg te, exempelvis Earl Grey. Pressa citron och mät upp 1 cl citronsaft i ett större glas tillsammans med 4-6 cl whiskey och 2 tsk honung. Whiskyn ska helst inte vara rökig men det går bra att byta ut den exempelvis rom, konjak eller brandy. När du gjort ditt val ska du hälla varmt vatten eller te i glaset och samtidigt röra om. Nu är drinken färdig, men en citronskiva eller en bit kanelstång till garnering bidrar till en liten extra touch.

För en kall variant gör du på samma sätt, men ser först till att kyla teet och serverar sedan med isbitar eller krossad is. Kan även vara gott att lägga i en bit färsk ingefära!

Varianterna är givetvis fler. Grädde, passionsfrukt och muskot, för att nämna några. Sätt igång att experimentera så hittar du snart din favorit!


VINLIV TIPSAR

Santa Cruz De Coya 2021

Superfavorit på mycket udda druvan País, första druvan som spanska erövrare tog med sig till kontinenten. Vinet har en mycket balanserad karaktär med inslag av röda bär, fräschör, örter och ett mineraliskt avslut.

Passar perfekt till grillad secreto som serveras med grillade pimientos.

Nr 93384 199:-
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.