Laga mellanösterns frukostfavorit: Shakshuka. Det är en enkel rätt som smakar mycket fylld med kryddor som paprikapulver, chili och kummin. I det här receptet serverar vi shakshukan med salt getost för extra mycket smak.
Shakshuka tar ungefär en halvtimme att tillaga och passar den som gillar att äta lite kraftigare rätter till frukost. Den är även perfekt till brunch eller tidig lunch eftersom det är en ganska mäktig rätt. Hur stark du väljer att göra den väljer du själv – vår version är lite kryddig.
Ingredienser (6 portioner)
- 2 matskedar olivolja
- 1 stor gul lök, hackad
- 1 röd paprika, urkärnad och hackad
- 3 teskedar paprikapulver
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 matskedar tomatpuré
- 1 tesked spiskummin
- ½ tesked chiliflakes
- 400 g körsbärstomater på burk
- 6 stora ekologiska ägg
- Salt och peppar efter smak
- ½ dl koriander
- 1 dl getost, smulad
- Pitabröd till servering
- Pickles till servering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Värm oljan i en stor stekpanna i rostfritt stål på medelvärme. Lägg i tomatpurén ochi gul lök, paprika och salt. Stek i ungefär 1 minut.
3. Häll på körsbärstomaterna på burk och rör om med en slev. Försök att finfördela tomaterna med sleven. Häll på koriandern och rör om. Salta och peppra. Krydda med paprikapulver, spiskummin och chiliflakes. Låt det sjuda och reducera vätskan. Det tar ungefär tio minuter.
4. Gör små gropar i tomatsåsen och kläck äggen direkt i groparna. Salta äggen.
5. Lägg stekpannan i ugnen i cirka 10 minuter. Håll koll! Äggen ska pocheras i ugnen och kommer därför vara riktigt vita, nästan genomskinliga, och gulan kommer att vara lös när de är klara.
6. Ta ut stekpannan när äggen är färdiga. Strössla över getost, koriander och salta och peppra. Krydda med chiliflakes (kan uteslutas). Servera direkt med pitabröd och pickles som exempelvis morot, blomkål, kål och cornichons.
7. Äter du den som en lunch smakar det ännu bättre med ett litet glas vitt vin.