Barbera – folkets druva från vinregionen Piemonte

Det må finnas bättre druvor i vinvärlden. Men när det kommer till popularitet är det Barbera som gäller, denna blå druvsort som fått ett enormt genomslag sedan Piemonte blev vinregionen alla pratade om. För det är här den odlas.

Italien fortsätter att dominera vinmarknaden i Sverige. Både prosecco, nu också som rosévin, samt amarone håller ställningarna. Samtidigt som fler andra vinområden, Apulien inte minst, säljer enorma mängder vin på den svenska marknaden.

Men nu har delar av uppmärksamheten förkjutits åt nordväst, till Piemonte. Och det är överraskande på många sätt. Piemonte är en region som gör svåra viner, viner som ska lagras, ibland uppemot decennier. Och så kostar de därefter. Det är viner från exklusiva, små distrikt som Barberasco, Ghemme, Barolo och Gattinara.

Vita viner för lata sommardagar

Visst finns Moscato d’Asti som referens för många vinkonsumenter, ett lättdrucket, halvsött bubbelvin som når sin försäljningspeak under varma sommardagar, men den vinstilen skiljer sig så pass mycket från annat vin i regionen att man är benägen att exkludera den.

Detta är ju ett vin för lata sommardagar. Inte för att lagra. Knappast ens för mat, om man inte räknar med jordgubbar i vinglaset som mat, det perfekta sättat att bjuda på ett glas moscato d’Asti. Oxch som skön kontrats till alla ikonviner man knappast har råd att ens läsa etiketten på.

Barbera – om folket själva får bestämma druva

Men så har vi bland dessa ytterligheter, Moscato-vinerna i ena ringside, Nebbiolo i andra, och däremellan träder Barbera fram. En blå druva som var lite på dekis på 1980-talet men som fick uppmärksamhet då många kaliforniska vinproducenter började gilla att odla och göra vin på den.

Plötsligt började det dyka upp riktigt spännande viner på druvan från Piemonte där flera producenter uppenbarligen irriterats över att man i USA försökte göra anspråk på druvan. Detta var ju sedan generationer en typisk lokal druva. Samtidigt, de flesta som odlade druvan på andra sidan jorden var Italien-ättlingar så frukten föll inte långt från trädet…

Vinstilar på Barbera

Den typiska bilden vi har av vett vin på Barbera är följande: Lättsamt, friskt, fruktigt, balanserat, viner för konsumtion så inom något år.  Men det är ändå en ganska härlig sammanfattning då inte allt vin måste lagras för att hålla måttet.

Tvärtom i Barberas fall. Här är just den ungdomliga fräschören det mest attraktiva, något också de piemontesiska vinfirmorna understryker. Barbera fyller gärna hela innehållet i vinflaskan där de kaliforniska varianterna har en mer fruktsöt ton och de från norra Italien gärna styrs av balans och till och med elegans. 

Hittar vi viner från andra håll i Italien, tenderar dessa att ha lägre syra och mer fruktsöt ton.

Barbera till mat – ett under av synergier

Med sin lätta, friska ton är viner på Barbera riktigt bra till exempelvis bufféer eller italiensk antipasti. Den matchar även pasta med lite tomatsås eller en pizza bianca med ruccola och olivolja gärna toppad med sardeller för matchningens skull.

Det är framför allt frukten och frsächören som gör vinet så gott till mat. Och att man kan tänka sig ett glas till. Långt bort känns de viner som är eldiga, tungdruckna och dessutom – på tok för dyra.

Servers Barbera-vinet svalt, kanske 14 grader, är det också ett perfekt sällskapsvin.

Monferrato viktigaste vinområdet

Det finns flera områden som gör riktigt bra viner på druvan. De mest kända är kanske Barbera d’Alba och Barbera d’Asti, två ortsnamn vi känner till, vackra städer, typiskt så dör norditalienskt pittoreskt.

Men det viktigaste området ur ett kvalitetsperspektiv är Barbera Monferrato. Monferrato ligger i sydöstra delen av Piemonte, på kullarna vid floden Po, inte långt från staden Asti. Distriktet överlappar delar av Langhe, Asti som Gavi vilket gör att vinproducenterna välja den certifiering de vill. Är vinet tillverkat på Barbera är Monferrato det självklara valet.

Snabbfakta Barbera

  • Kända områden: Piemonte, Emilia-Romagna, Apulien, Kampanien i Italien men även Kalifornien i USA och Mendoza i Argentina.
  • Bästa serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till enklare mat som pasta, pizza, bufféer, hårdostar, fågel, lamm, kalv.
  • Bästa vindistrikt: Barbera Monferrato i Piemonte. Druvan har gärna ortsnamn efter sig som d’Asti eller d’Alba.

Vinliv tipsar!

San Merlo Barbera Organic

Riktigt härligt rött vin på druvan Barbera som odlas i Piemonte i norra Italien, folkets druva som de själva hävdar. Vi andra menar lättdrucket, gott!

Rött mycket balanserat vin med inslag av både röda bär, blåbär, liten elegant sötaktig, fruktig ton med medellång eftersmak och med massor av härlig fräschör.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till stekt kyckling i gräddig sås och med lite asiatisk kryddning. Serveras med potatismos och smörstekta haricots verts. 

nr 50627 • 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.