Trendigaste vinområdet just nu

Vin går i trend. På 90-talet var det Rioja, sedan Sydafrika, därefter amarone och så prosecco. Men nu då? Jo, det allra hetaste i vinvärlden stavas…

Vi tror att vi dricker det just vi vill. På sätt och vis gör vi det. Samtidigt gör vi det inte. Vin är nämligen trendigt, det vill säga: vi präglas av vår omgivning, vad skribenter skriver om, vad bolagets personal rekommenderar, alla dessa utskick.

Men det är samtidigt inte en tillfällighet att allt detta tycks handla om samma vinområde, samma vin, kanske till och med samma distrikt.

Vad är trendigast?

Så vad händer just nu? Vad är trendigast? Är det fortfarande amarone, eller kanske cava, ligger prosecco där och glänser eller har kanske viner från Bordeaux åter tagit täten? 

Varken eller. 

Nu är det Piemonte som gäller. Rött vin, kraftigt vin som ska lagras, som är både strävt, fruktigt och har bra syra. Dyra viner, till och med svindyra viner.

Vinsnobbar med guldkort

Det är trenden, den som sätts av vinentusiasterna med guldkort, vinsnobbarna som hela tiden söker nytt. Och så är bollen i rullning. Förra året kom det exempelvis ut flera böcker om vinerna från Piemonte och de stora internationella vintidningarna hade tema på viner från regionen.

Det är så det börjar. Sedan tar andra efter. Trend var det. Piemonte. Men inte bara Nebbiolo (druvan) och Barolo (distriktet). Utan hela regionen och den andra druvan, ofta kallad folkets druva, Barbera. 

Bra, bättre, Piemonte.

Och fortfarande så mycket gott. 


Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Piemonte BiB

Härligt rött vin på två av världens mest kända druvor: Nebbiolo och Barbera, båda från regionen Piemonte i norra Italien.

Balanserat rött vin med brett drickfönster. Inslag av körsbär, röda frukter med bra fräschör och liten energisk strävhet med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag till en pasta med svamp, en vegetarisk lasagne eller till några goda hårdostar.

nr 76055 • 289 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.