Côtes-du-Rhône gör vin i världsklass

Côtes-du-Rhône, Rhône, södra Rhône eller bara Rhônedalen, allt är i princip samma, ett av världens bästa vinområden. Här tillverkas både vitt och rött vin i världsklass. Men det stannar inte där.

Frankrike är själva referensen för många som producerar vin. Men det är nästan alltid Champagne, Bourgogne och Bordeaux som vill efterliknas. Frankrike är emellertid avsevärt större än dessa tre giganter. Med fantastiska viner – dock till helt andra priser.

Rhônedalen vässar vinkunskapen

De senaste åren har området som ibland går under namnet Rhônedalen verkligen höjt sig självt. Visserligen har det alltid producerats bra vin i trakterna, eller åtminstone i 1000 år, men det har varit små produktioner, exklusiva viner.

Idag ser vi att allt fler vinproducenter sträcker på sig i sin ambition, vet mer om terroir, om olika druvor och om vintillverkningstekniker. Och implementerar detta.

Rhônedalens vin är mångfald

Det intressanta med detta väldiga område är att det inte bara produceras en typ av vin, utan en imponerande mångfald. Vi hittar dessutom flera mycket olika distrikt där exempelvis ett som Tavel skiljer sig då man endast producerar rosévin.

Ibland känns Rhônedalen närmast oöverstigligt stort. Det går från Lyon i norra delen till Medelhavskusten i södra. Med andra ord, förutsättningarna för produktion av vin skiljer sig radikalt.

Norra Rhône står för kraft och elegans

Vi vet ju att vita viner kräver ett svalt klimat och röda i sin tur ett varmare dito. Men reser man runt i dalen, längs floden, blir man varse att hela Rhône är ett myller av mikroklimat. Därför är det möjligt att producera några av Frankrikes bästa vita viner i området, i synnerhet i norra delen.

Ett distrikt, Condrieau, är känt för sina vita viner med viss friskhet men med massor av tropisk karaktär och viner som kan lagra ett tiotal år. På rödvinssidan är det kraftiga viner med elegans, lagringstålig med unik karaktär som kommer från distrikt som Côte-Rotie och Hermitage.

Södra Rhône har en härlig blandning

I södra delen hittar vi istället klassiska Châteauneuf-du-Pape där det tillverkas fantastiska viner med rödbärig fruktighet, eldiga viner och relativt mjuka i sin struktur. Dessa kan man lagra i fem, kanske sex år.

Men så har vi då, utöver Tavel, ett sammelsurium av distrikt där man tillverkar vitt, rött och – inte minst – mousserande, nämligen St-Péray i norra delen. Detta är lika okänt som vinerna är unika.

Rhônedalens många druvor imponerar

Det finns en stor mängd druvsorter som odlas i hela Rhône. I norr är den blå Syrah allenarådande samtidigt som de gröna Viognier, Marsanne och Roussanne används för vinerna, naturligtvis de vita, men ibland har man lite vitvinsmust i de röda vinerna för att skapa komplexitet.

Det södra Rhône har hur många druvor som helst där Grenache är den viktigaste. Bara i Châteauneuf-du-Pape odlas det närmare 20 druvsorter som alla, gröna som blå, får användas i vinet.

Rött från Côtes-du-Rhône

När vi kommer till appellationen Côtes-du-Rhône ser vi att utvecklingen gått i rasande takt. Främst har det röda vinet fått en enorm internationell exponering. Eleganta, rödfruktiga, mycket drickvänliga och ändå med en ursprungskaraktär har lockat allt fler konsumenter att hitta hit.

Poängen med en sådan stor appellation som Côtes-du-Rhône är, har att göra med att man som producent kan plocka druvor från flera olika områden med olika mikroklimat. Allt för bästa resultat.

Vitt från Côtes-du-Rhône

Men kanske är det ändå det vita vinet från området som väcker mest nyfikenhet. Det har att göra med att vinet är förhållandevis nytt för oss, att vi sedan länge definierat hela Rhône som rödvinsparadis.

Men där har vi alltså fel. För visst kan man i Côtes-du-Rhône tillverka riktigt bra vita viner. Det är bara att se till försäljningen som ökar mångfald och på det faktum att fler och flera vinodlare också gärna sätter plantor med gröna druvsort i jorden.

Rhôneviner på Systembolaget

På Systembolaget kryllar det faktiskt av viner från Rhône och är nog ett utav de mest representerade vinområdena i världen. Rött från Côtes-du-Rhône ser vi går hem i stugorna, inte minst för prisvärdhetens skull.

Men även dyrare viner vinner utrymme, vitt, rött och mousserande. Sedan får vi inte glömma Rhônes alla söta viner, klassiska på Grenache till härligt fruktiga på Muscat. Då har vi täckt in det mest i vinsammanhang.

Snabbfakta Rhône

  • Delas in i Norra Rhône och Södra Rhône
  • Viktigaste blå druvsorter: Syrah, Grenache, Mourvèdre
  • Jordmån: varierande där galets, de knytnävsstora stenarna i södra Rhône är de mest berömda
  • Viktigaste gröna druvsorter: Viognier, Marsanne, Roussanne Viktigaste distrikt: Châteauneuf-du-Pape i södra, Côte-Rôtie

Vinliv tipsar!

Légende de Bonpas

Superläckert vitt vin från södra Rhône på favoritdruvorna Vermentino, Grenache Blanc med flera. Helt enkelt en riktig läckerbit.

Massor av skön tropisk frukt med inslag av både honungsmelon, örter, nektarin, päron och med fin skärpa i sin lätt syrliga, friska karaktär. 

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en fiskgryta, grillade skaldjur eller en pasta med syrlig tomatsås, lite hackad paprika och rikligt med parmesan.

Nr 78329 • 95kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.