Det finns en rad olika typer av jordmån som vinproducenter odlar sina druvor i. De ger vinet olika karaktärer och kan i bästa fall ge vinet en känsla av ursprung, ursprungsprägel. Vinliv listar de vanligaste och tipsar om ett typiskt vin för varje jordmån.
Ursprungstypiskhet och terroir är två av de mest använda begreppen i vinterminologin. Båda är sprungna ur vinproducentens ambition att göra ett vin utifrån områdets naturliga förutsättningar.
Alla kan inte, långt ifrån alla vill, men de som både kan och vill kan få fram helt unika viner, präglade av området de kommer ifrån och i vilken typ av jordmån som druvorna växer. Här är de vanligaste.
Kalkstensjordar
Kalksten är en eftertraktad jordmån för vinodling. Den har utmärkt dräneringsförmåga samtidigt som den behåller tillräckligt med fukt för att ge vinrankorna näring under torra perioder. Dessutom bidrar kalkstensjordar till hög syra och elegans i vinet. Exempel på regioner med kalkstensjordar är Champagne i Frankrike och området kring Jerez i Spanien.
Vinliv tipsar!

Caberrubia Fino Carrascal
Nr 94344 • 299 kr
Granit
Granitjordar är ofta förekommande i varmare vinregioner. Denna jordtyp är rik på mineraler och främjar god dränering. Viner från granitjordar, såsom de från Beaujolais i Frankrike, får ofta en distinkt fruktighet och mineralitet.
Vinliv tipsar!

Mr No Sulfite Beaujolais Villages, 2022
Nr 82511 • 159 kr
Skiffer
Skiffer kommer i olika former men det gemensamma är att jordmånen har en lysande förmåga att lagra solvärme. Bland annat hittar vi den i Priorat i Spanien och Msel i Tyskland där den ger ifrån sig viner med mycket mineralrik karaktär.
Vinliv tipsar!

Gran Crossos Priorat, 2016
Nr 72371 • 330 kr
Vulkanisk jord
Vulkanisk jord, rik på mineraler och ofta porös, är en annan eftertraktad jordtyp. Idag hetare än någonsin. Den förekommer i regioner som Etna på Sicilien och Santorini i Grekland. Viner från vulkaniska jordar tenderar att ha unika mineraltoner och hög syra.
Vinliv tipsar!

’a Rina Etna Rosso, 2022
Nr 92456 • 239 kr
Sandjordar
Sandjordar har god dränering och minskar risken för vinlusens angrepp, en egenskap som är viktig i äldre vingårdar. Denna jordtyp ger ofta viner med mjuka tanniner och en lättare kropp. Exempel är Châteauneuf-du-Pape i Rhônedalen i Frankrike eller Colares i Portugal.
Vinliv tipsar!

Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée Domaine André Brunel, 2023
Nr 93194 • 349 kr
Lera och lerblandningar
Lerjordar håller mycket vatten och är rika på näringsämnen, vilket gör dem idealiska för vinrankor som kräver stabila tillväxtförhållanden. När lera blandas med kalksten skapas en exceptionell jordmån som finns i regioner som Barolo i Italien.
Vinliv tipsar!

Diego Conterno Barolo, 2020
Nr 92405 • 339 kr