Är man omnämnd i Guinness rekordbok, värdesätter kvalitet och hantverk samt kan avgöra modell genom att lyssna, då vet man att man är på rätt väg. Precis så resonerar ett av världen största glasföretag: Zwiesel Glas. Vinliv har varit där.
Det är en fantastisk morgon i de bavariska skogarna i södra Tyskland. Solen gnistrar och kastar reflekterande strålar från den snöbelagda marken. Det är kallt, krispigt vackert och tyst.
Vinliv har anlänt till Zwiesel nordost om München, alldeles mot den tjeckiska och österrikiska gränsen. Här ligger Zwiesel Glas, en av världens största glastillverkare som får allt större uppmärksamhet för sin kvalitetsutveckling.
Honnörsordet är hantverk
Redan på 1980-talet gjorde glastillverkaren anspråk på att vara världsledande. I fabriken jobbade 2 000 personer och sedan man automatiserat mycket av produktionen, placerade sig företaget i Guinness rekordbok efter att det 250 miljonte glaset i serien Neckar producerats.
Idag är personalstyrkan på 800 anställda i Zwiesel och i glasfabriken i Ungern. Men fortfarande är hantverket ett honnörsord bland både ledning och anställda.
Snabbfotade med egna idéer
I den lilla byn Zwiesel med sina omrking 9 000 invånare är fabriken viktig. Fram till idag har de inte bara sina maskintillverkningsanläggningar här, utan även en mindre glastillverkningsfabrik med cirka 13 anställda.
– På så vis kan vi vara mycket mer snabbfotade och när vi har en ny designidé kan vi glasblåsa testerna själva, innan de behöver sättas in i produktion, säger en anställd som jobbar med utveckling.
Stolthet för det genuina
Att det finns en genuin stolthet för hantverket märks med all önskvärd tydlighet bland de anställda som Vinliv hinner prata med. En äldre man, glasblåsare sedan sin ungdom, kommer fram till oss. Han poängterar att känslan för glasen, det genuina, går som en röd tråd i företaget.
– Jag känner igen ett glas från ljudet av det, säger han och slår lätt med ett finger mot ett vackert vinglas i kristall.
Utveckling inte avveckling
Dedikationen är total. Men det höll på att gå riktigt illa för drygt 20 år sedan. Då anställdes professor Dr. Andreas Buske för att avveckla bolaget. Zwiesel var på väg att förlora sin viktigaste arbetsplats och världen en av de mest kvalitetsorienterade glastillverkarna.
Men det dröjde inte länge innan han insåg att personalen var så dedikerad sitt arbete, att han kom på helt andra tankar: utveckling istället för avveckling.
Konverterar till syreberikad förbränning
På bara tio år lyckades man med gemensamma krafter vända företagets kräftgång till att bli den marknadsledande leverantören inom hotell- och restaurangnäringen.
Vid den tidpunkten tog företaget ett annat viktigt beslut: att kapa sina koldioxidutsläpp med hela 30 procent och kväveoxidutsläpp med 80 procent. Så vi kan fortsättningsvis konsumera fine wine i högkvalitativa glas tillverkade av Zwiesel Glas.
Snabbfakta Zwiesel
- En stor del av glasprodukterna säljs till hotell- och cateringbranschen, resten och en växande andel av produkterna går till privata slutkonsumenter.
- Alla glasrecept är hemliga.
- Zwiesel Glas har lanserat en glassammansättning som heter ”Tritan®” och är kända för sin exceptionella hållbarhet, briljans och att de kan diskas i maskin.
- Glasen säljs på NK, Macys, La Fayette, Galleria Vittorio Emanuele, Harrods, KaDeWe och andra high end-varuhus runt om i världen.
- Fabrikerna i Zwiesel och Ungern producera uppemot 60 miljoner glas årligen.
Vinliv tipsar!
Vervino Riesling Vitvinsglas 40 cl
Eleganta glas för vitt vin, all round som också kan användas för bubbelviner. Tål maskindisk.
LÄS MER HÄRVervino Rödvinsglas 68 cl
Underbara glas som tål att maskindiskas. Ger vinet utrymme för att doften verkligen ska få komma fram.
LÄS MER HÄRPure Burgundy Rödvinsglas 69 cl
Stabila, eleganta med härligt djup kupa, perfekt för viner med finess. Tål att maskindiskas.
LÄS MER HÄR