Det finns vetenskapliga bevis för att sherry är det bästa vinet att matcha till viss mat. I centrum står diketopiperazin, ett ämne som vi hittar i det vin som legat under flor, det jästtäcke som gjort sherryn så berömd.
Bevisföringen är i och för sig kontroversiell, men samtidigt oerhört spännande. Diketopiperazin ska ha en speciell förmåga att, enligt många källor, öka upplevelsen av umami, den femte grundsmaken, det där som smakar både lite salt och sött.
Det är också en förklaring till varför den torra sherryn passar så väl till fisk i olika varianter.
De andra vintyperna som också legat under flor, men där floret avbrutits, amontilladon och palo cortadon, vars nötiga egenskaper kombinerat med diketopiperazin, ger dessutom en närmast synergisk effekt tillsammans med den feta, nötiga pata negraskinkan.
Sant eller ej?
Det bästa beviset är ju att man provar sig fram, alltså slå upp ett glas sherry och servera lite stekt fisk… ja, det är svårt att inte bli övertygad.
Att kombinera sherry med mat är med andra ord det bästa sättet att få ut så mycket som möjligt av vinet.
Våga prova!
Bästa kombinationer sherry & mat
Elegant & torrt
Den lättaste varianten, fino och manzanilla, är utmärkt till en amuse på skaldjur med mycket sälta, mandlar stekta i olivolja med flingsalt på eller oliver fyllda med ansjovis.
Torrt & smakrikt
En torr palo cortado, oloroso eller amontillado fungerar väl till smakrika rätter, antingen smörstekt fisk eller grillad kyckling med lite rostade tillbehör.
Kraftigt & torrt
En kraftigare, mer komplex palo cortado eller oloroso kan vara förträfflig till kött, allt från kalvlever till grillat lamm.
Sött & sött
Den söta varianten på druvan Moscatel eller en sötad oloroso matchas optimalt med smakrika efterrätter, kanske en crème brûlée eller en mandelkaka.
Smakrikt & sött
Slutligen det sötaste av alla viner, PX som i Pedro Ximénez, är en efterrätt i sig. Den går utmärkt att kombinera till grönmögelostar eller vällagrad manchego.
Torrt och smakrikt med inslag av både muscovadosocker, kakao, torkad frukt, fat, citrusfrukter och med lång eftersmak.
Passar perfekt till en grillad majskyckling med rostade rotfrukter och krämig vitlköksröra.
Johan Franco Cereceda
Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje
dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.
Åldersgräns25 år eller äldre
Vinliv innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år
Vinliv använder cookies för att skydda din data, samt för att anpassa tjänster, erbjudanden och annonser till dig Cookie settingsJAG FÖRSTÅR
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.